Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Bývalý tankista Mike Pompeo si z Plzně odvážel knihu místního autora, kterou právě on určitě ocení

Zajímavý dárek si odvážel v úterý z Plzně americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Díky ochotě ministra zahraničí Tomáše Petříčka a lidem z jeho týmu, se americkému ministrovi podařilo předat česko-anglickou knihu plzeňského publicisty a badatele Zdeňka Roučky knihu …A PŘINESLI NÁM SVOBODU. Zajímavá je tím, že pojednává o amerických jednotkách, které v roce 1945 osvobozovaly naši republiku. A u těchto jednotek právě Mike Pompeo později sloužil, dokonce na bavorsko-české hranici!

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo, je totiž bývalý tankista americké 2. jízdní kavalerie a absolvent Vojenské akademie USA ve West Pointu. „V roce 1986 sloužil jako velitel tankové čety na bavorsko-české hranici a ví tedy moc dobře, jak vypadala železná opona z druhé strany,“ upozornil Zdeněk Roučka.

Na konci války v roce 1945 právě kavaleristé z US 2. jízdní průzkumné skupiny XII. sboru, tedy Pattonovi kavaleristé v tancích a na obrněných vozidlech, osvobozovali území Českého lesa a severní části Šumavy. „Tady vedli poslední boje a umírali. Američtí kavaleristé potom v době studené války zajišťovali celých 365 kilometrů bavorsko-české hranice, která byla zároveň hranicí mezi svobodným světem a východním sovětským blokem. A tehdy tam byl i Mike Pompeo,“ kterého jsme teď mohli přivítat u nás v Plzni,“ uvedl Zdeněk Roučka. Podle jeho slov se tedy kruh uzavřel.

Je jisté, že právě bývalý tankista Mike Pompeo dokáže takovou knihu, pojednávající o jeho předchůdcích, náležitě ocenit. „Kniha vyšla už v roce 2005, je už beznadějně vyprodaná, pár výtisků ještě mám a řekl jsem si, že on ji prostě dostat musí. Publikace obsahuje téměř 500 historických fotografií a je unikátním svědectvím osvobozování od Aše, přes Cheb, Domažlice, Klatovy, Plzeň, Dobřany, Přeštice, dále potom přes Sušici, Horažďovice, Strakonice až po Písek,“ řekl její autor.       

A jak se vlastně podařilo autorem podepsanou knihu předat do rukou samotného amerického ministra? „Bylo to opravdu na poslední chvíli a díky komunikaci s nesmírně ochotným ministrem Tomášem Petříčkem a s jeho lidmi se moje publikace dostala až americkému ministrovi zahraničí,“ dodal Zdeněk Roučka.    

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Roučka + facebook

Štítky Zdeněk Roučka, Mike Pompeo, kniha, služba v armádě, Železná opona, Plzeň, ministr zahraničí, Tomáš Petříček, USA, studená válka, Východní blok, Český les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý tankista Mike Pompeo si z Plzně odvážel knihu místního autora, kterou právě on určitě ocení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.