Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tropy vydrží i v příštích dnech, silné bouřky hrozí v pondělí v severní polovině země

V severní polovině Česka hrozí v pondělí odpoledne ojediněle silné bouřky s přívalovými dešti kolem 35 milimetrů. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové zároveň aktualizovali varování před vysokými teplotami, v části Čech se teploty vyšplhají přes 31 stupňů i v pondělí. Dnes bude nejtepleji na severozápadě Čech, teploty tam mohou odpoledne překročit 34 stupňů Celsia.

Bouřky hrozí v pondělí od 12:00 v celém Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v Praze a v částech Středočeského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. "Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky," uvedli meteorologové.

Horké počasí přišlo do Česka s koncem týdne, na jeho začátku bylo přitom chladno. Ještě v úterý se teploty stěží dostaly ke 20 stupňům. Od středy už na několika místech meteorologové naměřili 26 stupňů a od soboty platí varování ČHMÚ před vysokými teplotami.

Teplé počasí bude v Česku pokračovat. Příští týden budou maximální denní teploty zpočátku kolem tropických 30 stupňů Celsia a jen zvolna budou klesat. Na konci týdne meteorologové očekávají spíše letní dny s teplotou kolem 26 stupňů. V dalších týdnech se pak mírně ochladí ke 24 stupňům, i na začátek školního roku by mělo být teplo.

Co se týče srážek, meteorologové je očekávají průměrné až slabě podprůměrné. Týdně by mělo napršet 10 až dvacet milimetrů, tedy litrů vody na metr čtvereční. Z předpovědi je patrné, že pršet by mohlo zejména v posledních dvou týdnech prázdnin.

Průměrný úhrn srážek pro období od 10. srpna do 6. září je 62 milimetrů. Zatím nejvíc napršelo v roce 1995, kdy meteorologové naměřili 118 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 1953 s úhrnem 15 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku pro období příštích čtyř týdnů je 16,4 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1951 bylo nejtepleji v roce 2018 s průměrem 18,7 stupně Celsia, zatím nejnižší průměr 13,3 stupně zaznamenali meteorologové v roce 1978.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Češi mají za sebou nejdeštivější červen od roku 1961, po kterém přišel červenec chudý na srážky a zároveň druhý nejchladnější za posledních deset let. Chladno bylo i tento týden, kdy se ještě v úterý teploty stěží dostaly ke dvacítce. Od středy už na několika místech meteorologové naměřili 26 stupňů a nyní očekávají několik dní slunečného a teplého počasí s teplotami mezi 27 a 32 stupni Celsia.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počasí, předpověď počasí, déšť, bouřka, liják, přívalový déšť, tropické počasí, Česko, Český hydrometeorologický ústav, stupeň Celsia, Praha, Karlovarský kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Ústecký kraj, Pardubický kraj, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropy vydrží i v příštích dnech, silné bouřky hrozí v pondělí v severní polovině země  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.