Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vyhýbejte se na dovolené barům a dodržujte rozestupy na pláži, doporučuje Čechům ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví radí vyhýbat se barům a rozestupy na pláži. Vydalo doporučení

Ministerstvo zdravotnictví vydalo doporučení pro Čechy, kteří vyrazí na pobyt u moře, zveřejnilo jej dnes na webu. Jako prevenci nákazy COVIDEM-19 radí vyhýbat se barům a restauracím nebo dodržovat rozestup aspoň dva metry i na pláži. Od začátku července se pravděpodobně v zahraničí nakazilo zhruba 140 lidí. Za stejnou dobu bylo v České republice pozitivně diagnostikováno asi 5 tisíc nových případů.

"Vyhýbejte se místům, kde se kumuluje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách jako jsou bary, restaurace, noční podniky a tak dále a raději zůstaňte na čerstvém vzduchu," uvedlo ministerstvo.

Doporučuje také dodržovat bezpečnou vzdálenost aspoň dva metry od cizích osob. Kromě vnitřních prostor je vhodné rozestupy držet i venku, například na zahrádkách restaurací nebo na plážích. Při cestách hromadnou dopravou by lidé neměli zapomenout na roušky.

"Dodržujte zásady hygieny rukou, v případě, že nemáte po ruce dezinfekční prostředek umyjte si ruce pečlivě mýdlem a teplou vodou, a to zejména před jídlem či po cestě hromadnou dopravou," uvedlo dále ministerstvo.

V pondělí na dotaz hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že podíl nákaz, které si Češi přivedli ze zahraničí, je ve srovnání s celkovými počty pozitivně testovaných naprosto zanedbatelný. Deset a více lidí se zřejmě od začátku července do 4. srpna nakazilo jen v na Slovensku (10), v Srbsku (10) a Rakousku (23). Ministerstvo ale upozorňuje, že vzhledem k dvoutýdenní inkubační době nemusí být místo nákazy vždy jisté.

Nejvíc nákaz ze zahraničí souvisí s Chorvatskem, které patří mezi nejoblíbenější destinace pro dovolenou. Po návratu ze země onemocnělo do 4. srpna 36 Čechů. Epidemiolog Rastislav Maďar v Lidových novinách uvedl, že část případů souvisí s obrovskými tanečními party v Zrče na ostrově Pag. Češi tam podle něj jezdí i se specializovanými cestovními kancelářemi, onemocněli i jejich průvodci. Šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová uvedla, že tam s nimi odcestovalo v červenci 230 Čechů.

Ohodnoť článek

Štítky pláž, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Češi, infekční onemocnění, Česko, Jarmila Rážová, Rastislav Maďar, Zdeňka Jágrová, Rakousko, Srbsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhýbejte se na dovolené barům a dodržujte rozestupy na pláži, doporučuje Čechům ministerstvo zdravotnictví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.