Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo navštíví Plzeň 11. srpna. U pomníku Díky, Ameriko! si připomene 75. výročí osvobození

Hvězdnou návštěvu přivítá v úterý 11. srpna město Plzeň. S tříměsíčním zpožděním způsobeným koronavirovou epidemií dorazí americký ministr zahraničí Mike Pompeo, společně s jeho českým protějškem Tomášem Petříčkem (ČSSD). Důvodem návštěvy amerického ministra v Plzni je 75. výročí osvobození americkou armádou.

Do Plzně zavítá Mike Pompeo v rámci jeho návštěvy České republiky, která potrvá od úterý až do čtvrtka. Ve středu ho čeká jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a odpoledne se na Pražském hradě setká také s prezidentem Milošem Zemanem. Navštívit by měl také Senát a není vyloučeno, že tam přednese projev.

Původně měl Mike Pompeo přijet do Plzně už v květnu na Slavnosti svobody. Nejen celé slavnosti, ale i návštěvu amerického ministra zahraničí překazila v květnu koronavirová epidemie. Očekává se, že si Pompeo se svým doprovodem připomene 75. výročí osvobození a uctí památku amerických vojáků u pomníku Díky, Ameriko!

Už na sklonku zimy se vyjádřil primátor Plzně Martin Baxa (ODS) v tom smyslu, že záměr amerického ministra zahraničí vycestovat do Evropy a na plzeňské Slavnosti svobody zjevně podpořila i návštěva plzeňské delegace v USA. „Náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09) a radní Lucie Kantorová (ANO) předali zvací dopis náměstkovi amerického ministra zahraničí. Jakými cestami se toto ubíralo samozřejmě my nevíme,“ uvedl v únoru primátor. Návštěva amerického ministra v Plzni má být podle slov primátora také vyjádřením mimořádného respektu, jenž vláda USA chová k veteránům, kteří Plzeň osvobodili, zdůraznil primátor.

V minulosti už plzeňské Slavnosti svobody poctila svojí návštěvou také Madeleine Albrightová, která byla rovněž ministryní zahraničí USA. Do Plzně ovšem přijela už v době, kdy tento významný post nezastávala.

Při své návštěvě ČR se bude americký ministr zahraničí zabývat tématy jako je kyberbezpečnost, bezpečnostní a obchodní spolupráce mezi ČR a USA. Mluvit by se mělo zřejmě i o bezpečnosti mobilních sítí páté generace (5G) a s ní spojené vztahy s Čínou. Mike Pompeo by měl vznést rovněž otázku závislosti na energii z Ruska. Kromě Česka navštíví Pompeo ještě další tři státy střední Evropy, Polsko, Rakousko a Slovinsko.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky ministra zahraničí USA, Mike Pompeo, Tomáš Petříček, návštěva Plzně, pomník Díky, Ameriko!, 75. výročí osvobození Plzně, Plzeň, USA, ministr zahraničí, návštěva, Česko, Armáda Spojených států amerických, ČSSD, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo navštíví Plzeň 11. srpna. U pomníku Díky, Ameriko! si připomene 75. výročí osvobození  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.