Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Záchrana osob ze stísněných prostor, hasiči trénovali v netradičním prostředí

Zakouřené prostory, neznámé prostředí a stísněné chodby. K tomu si přičtěte vysoké teploty a raněného, který nutně potřebuje do nemocnice. Dostat ho zpět na povrch není jednoduché. I proto hasiči na podobné situace trénují, tentokrát se vrhli přímo do podzemních kolektorů na sídlišti.

Nejprve instruktáž, kde se požárníci ze stanic Košutka, střed a Slovany dozví vše o prostředí, do kterého se za pár minut vydají. Výcvik probíhá několik dní, cílem je ověřit taktické postupy a akceschopnost jednotek při záchraně osob v podzemním stísněných prostorech. Tentokrát se místem cvičení staly kolektory v Manětínské ulici v Plzni.

„V kolektorech jsou uloženy potrubní a kabelové inženýrské sítě 23 vlastníků – správců. Kolektory jsou v celé délce vybaveny stavební elektroinstalací, odvětráním, telefonizací a výstražnou signalizací. Je zde rovněž instalováno zabezpečovací zařízení, které vyrozumí dispečera v případě úniku plynu, zaplavení nebo překročení teploty 35 stupňů Celsia,“ vysvětlila Lenka Benešová, vedoucí oddělení kolektorů, energetiky a vodního hospodářství Odboru správy infrastruktury Magistrátu města Plzně

Tento odbor spravuje v Plzni odhadem 23 kilometrů dlouhou kolektorovou síť, která se nachází především v části Severního Předměstí.

„Aby byla v dalších letech zachována provozuschopnost a bezpečnost kolektorů, procházejí postupně rozsáhlými opravami a rekonstrukcemi. Díky nim mají vlastníci inženýrských sítí možnost provádět opravy a výměny potrubních rozvodů a kabelových sítí bez výkopových prací a s nimi souvisejících dopravních omezení pro obyvatele města,“ doplnila Benešová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK / Martin Pecuch

Štítky cvičení, hasiči, Plzeň, kolektor, podzemí, záchrana, Lenka Benešová, Plzeň 2-Slovany, Košutka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchrana osob ze stísněných prostor, hasiči trénovali v netradičním prostředí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.