Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Zemřel válečný veterán a pravidelný účastník Slavností svobody Josef Švarc

Ve věku třiadevadesáti let zemřel válečný veterán, který bojoval v československé jednotce v Normandii i u Dunkerqe. Pravidelně se účastnil i plzeňských Slavností svobody. I přes to, že se řada jeho spolubojovníků dočkala povýšení, on zůstal četařem. Před třemi lety žádali radní Lanškrouna o jeho povýšení, ministerstvo obrany to však zamítlo.

Josef Švarc se narodil v roce 1926 v obci Lupenice v okrese Rychnov nad Kněžnou. Ještě jako chlapec byl odveden do německé armády ke službě ve Francii, kde měl pomáhat s prací na opevnění. V chaosu při vylodění Spojenců využil situace, utekl a stal se členem československé armády. S novými branci jej převezli do Alžíru.

Z Alžíru jsme pak s řadou dalších byli převezeni lodí do Skotska, do Edinburghu. To pluly tři lodě. Ze Skotska jsme byli převezeni do jižní Anglie, do Southendu. Tam jsem byl přijat do československé obrněné brigády. Byl jsem odveden pod matričním číslem T-3546 a dostal jsem vojenskou knížku. Byl jsem zařazen k třetímu dělostřeleckému oddílu a vycvičen jako motospojka, dostal jsem motorku. V říjnu 1944 byla obrněná brigáda převezena přes moře do Francie, do oblasti Dunkerque,“ tak vzpomínal pro Paměť národa Josef Švarc.

„Vzpomínám na to přátelství. Každý by dal za každého hlavu na špalek.“

V oblasti Dunkerque se účastnil obléhání zbytků německé armády. Československá obrněná brigáda zde vydržela až do konce války. Zde si Švarc vytvořil mnohá přátelství, například s francouzským vojákem Robertem Deldicquem. Po konci války spolu byli stále v kontaktu.  

Vzpomínám na to přátelství. Každý by dal za každého hlavu na špalek. Na to se nezapomíná. Zvlášť na toho Roberta. Na toho budu vzpomínat pořád,“ řekl tehdy Švarc.

Život po válce

Po návratů domů vystřídal několik povolání. Na dráze dělal telegrafistu, poté pracoval v nemocenské pojišťovně. Nakonec se usadil v Tesle Lanškrout, kde pracoval až do důchodu. Působil v Československé obci legionářské a pravidelně se účastnil veteránských vzpomínkových akcí.

Jeho spolubojovníci byli za svou odvahu a nasazení povýšení do hodností plukovníků, on sám byl krátce povýšen na poručíka, aby ho komunisté z policistkách důvodu opět degradovali. V roce 2017 vedení města Lanškrouna požádalo ministerstvo obrany, aby Švarc byl povýšen na plukovníka. Ministerstvo tuto žádost zamítlo s odůvodněním: „Personální rada dospěla k závěru, že neshledává důvod pro povýšení pana Josefa Švarce,“ sdělila tehdy České televizi mluvčí ministerstva Jana Zechmeisterová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto senat.cz / archiv Josefa Švarce | Zdroj Paměť národa

Štítky pamětník, Slavnosti svobody, historie, válka, Paměť národa, Josef Švarc, Ministerstvo obrany České republiky, Lanškroun, Normandie, Německá armáda, Francie, brigáda, Alžír, Skotsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel válečný veterán a pravidelný účastník Slavností svobody Josef Švarc  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.