Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Vezměte děti o prázdninách do Techmanie, z důvodu koronakrize bojuje o přežití

Pomocnou ruku podává město Plzeň oblíbené Techmanii, kterou těžce zasáhla koronavirová krize, když byla stejně jako řada jiných společenských zařízení uzavřená. Město organizaci zařadilo do speciálního dotačního programu s názvem 4P, který je součástí Plzeňské protikoronavirové dvanáctky.

„Město chtělo tímto programem pomoci kulturním a sportovním aktérům i subjektům z oblasti cestovního ruchu a prezentace města. Techmania Science Center z tohoto dotačního programu získala čtvrt milionu korun. Nyní hledáme s ředitelem Vlastimilem Volákem další možnosti spolupráce mezi městem Plzní a Techmanií,“ informovala radní města pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO).

Radní apeluje na Plzeňany i na další návštěvníky města, aby během prázdnin určitě do Techmanie zavítali. „Je tady toho k vidění i vyzkoušení opravdu hodně. Je to skvělá příležitost k zábavě i vzdělání,“ uvedla radní Kantorová.

„V době letních prázdnin lákáme především na naši nejnovější expozici Inženýr. Snažíme se přiblížit, jaký význam mají inženýři pro naši společnost a ukázat, jak zlepšují svět okolo nás,“ pozval do Techmanie její ředitel Vlastimil Volák.

S nedostatkem peněz ovšem vstupovala do roku 2020 Techmanie ještě daleko před koronavirovou krizí, která později její problémy ještě prohloubila. Organizace totiž získala na rok 2020 méně peněz z veřejných rozpočtů než v minulých letech. Město Plzeň v rozpočtu na letošní rok snížilo příspěvek pro Techmania Science Center z původních 10 milionů korun na tři miliony korun. Opačným směrem šel ale Plzeňský kraj, který příspěvek zvýšil z obvyklých 10 na 14 milionů korun.

Techmania žádala obě instituce o podporu v celkové výši 22,6 milionů ročně v příštích 10 letech, což se jí získat nepodařilo a pro letošek se měla vypořádat s dotací nižší o 5,6 milionu korun. V důsledku toho musela organizace mimo jiné omezit provoz a otevřeno má jen šest dní v týdnu.  

Techmanii loni skončily smlouvy, kterými se město Plzeň a Plzeňský kraj v roce 2010 zavázaly finančně podporovat provoz science centra ve výši 5 + 5 milionu korun ročně v prvních třech letech a 10 + 10 milionů korun ročně po zrekonstruování celého areálu. V letech 2011až 2013 obdržela podporu od města ve výši pět milionů korun, v letech 2014–2019 ve výši deset milionů korun.

Návštěvnost Techmanie se po rekonstrukci dostala na přibližně 200 tisíc osob ročně. Techmania se stala třetí nejnavštěvovanější institucí v regionu. Obecně prospěšnou společnost Techmania Science Center založila Škoda Investment a Západočeská univerzita v Plzni v roce 2005 s cílem vybudovat instituci neformálního vzdělávání, která popularizuje vědu a techniku. V dozorčí radě společnosti jsou také zástupci města Plzně a Plzeňského kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hana Josefová

Štítky Techmanie, podpora, koronakrize, návštěvnost, koronavirová krize, Plzeň, dotace, Techmania, Plzeňský kraj, Škoda, Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vezměte děti o prázdninách do Techmanie, z důvodu koronakrize bojuje o přežití  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.