Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Karla Gotta vzpomínají i ve vesničce, kam se stále rád vracel. Dnes by oslavil 81. narozeniny

Pod lípu Karla Gotta lidé opět nosí květiny a zapalují svíčky. Právě dnes by plzeňský rodák oslavil své 81. narozeniny. Do vesničky na Rokycansku jezdil jako dítě a stále se sem rád vracel. Místní na něj vzpomínají, v hostinci dokonce visí obraz, který zlatý slavík Újezdu daroval. Od rána se také scházeli fanoušci různých generací i na hřbitově na pražských Malvazinkách.

Újezd u Svatého Kříže, právě do této malé vesnice na Rokycansku Karel Gott od dětství jezdil za příbuznými. Má zde pohřbené rodiče a jeho sestřenice tu dodnes žije. Svou oblíbenou vísku podporoval, přispěl například na vybudování dětského hřiště.  Rád se s lidmi prohodil pár slov nebo chvilku poseděl v restauraci. Když u něj prvně propukla rakovina, nechali zde vysadit lípu, aby ho symbolicky podpořili. 

„Máme pietní místo u lípy, kam lidé nosí květiny a zapalují svíčky," řekla starostka Alena Manková. Zároveň dodala, že je zde i kniha vzpomínek, do které mohou lidé vkládat své společné fotorafie a vzpomínky na světoznámého zpěváka. V hostinci, který je hned na proti lípě visí i obraz, který několikanásobný zlatý slavík namaloval a obci daroval. I tam se lidé scházejí a vzpomínají. Naposledy letos na konci ledna.

„Měli jsme vzpomínkový večer a promítali jsme tu i filmy. Lidé stále nosili materiály do knihy. Je to aktuální,  kniha se neustále rozrůstá," dodala starostka.

Na Malvazinky mířily davy fanoušků

Památce zesnulého plzeňského rodáka a zpěváka Karla Gotta se dnes v den jeho nedožitých 81. narozenin přicházeli od rána poklonit fanoušci různých generací na hřbitov na pražských Malvazinkách. Na náhrobek, na jehož podobě Gottova manželka Ivana spolupracovala s akademickým architektem Jiřím Deýlem a inženýrem Pavlem Štruncem, mnozí z nich za zájmu zástupců médií položili kytky a zapálili přinesené svíčky.

„Karel byl náš guru, dodnes poslouchám jeho písničky. Vzpomínám na něj jako na vynikajícího společníka, který se dokázal bavit s každým," řekla zpěvačka Šárka Rezková, která se s Gottem znala díky svému zesnulému manželovi, hudebníkovi Jiřímu Brabcovi. Ke Gottově hrobu dnes zamířili lidé nejen z Prahy. „Využila jsem prázdniny a přijela jsem ukázat místo posledního odpočinku mého milovaného zpěváka své vnučce," řekla Helena Kazdová z Plzně. Právě tam se Gott 14. července 1939 narodil.

Gott zemřel loni 1. října před půlnocí ve své vile na pražské Bertramce. Léčil se s akutní leukemií. Legendě české populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, bylo 80 let. Fanoušci se mohli s oblíbeným zpěvákem rozloučit v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 49 tisíc lidí. O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam dorazili příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Tento den byl zároveň dnem státního smutku.

Swingový zpěvák Jan Smigmator dnes svým příznivcům nabídl singl a videoklip Měsíční řeka. „Vzhledem k tomu, že se jedná o vůbec první rozhlasovou nahrávku Karla Gotta, rozhodl jsem se mu ji věnovat jako své osobní poděkování," uvedl Jan Smigmator. Tvůrci celovečerního dokumentárního filmu o Karlu Gottovi dnes symbolicky zveřejnili první záběry. Do českých kin snímek s názvem Karel vstoupí 15. října 2020.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš / Újezd u Svatého Kříže

Štítky Karel Gott, vzpomínka, Újezd u Svatého Kříže, hrob, narozeniny, lípa, svíčka, květiny, okres Rokycany, hospoda, kniha, Jan Smigmator, Šárka Rezková, Jiří Brabec, Svatý Kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Karla Gotta vzpomínají i ve vesničce, kam se stále rád vracel. Dnes by oslavil 81. narozeniny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.