Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na výměnu neekologických kotlů se v Plzeňském kraji vyplatilo přes 460 milionů korun

Na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější způsob vytápění se dosud v Plzeňském kraji vyplatilo ve dvou výzvách na dotacích pro 4178 žadatelů téměř 462 milionů korun. Do poslední třetí výzvy, do níž se lze hlásit do 30. září, zatím podalo požadavky na příspěvek 2652 žadatelů v celkové výši téměř 307 milionů korun.

 radní odpovědná za životní prostředí Radka Trylčová (ODS).

V první vlně kraj rozdělil 2140 žadatelům dotace 245,4 milionu korun, ve druhé vlně to bylo pro 2038 žadatelů dohromady 216,6 milionu korun. Žádosti kraj přijímá elektronickou formou, v prvních dvou kolech se částka vyčerpala po několika dnech, kraj ale dál přijímal žádosti do takzvaného zásobníku. Z něj případně uspěli další žadatelé, když kraj odstranil duplicitní žádosti nebo když někteří úspěšní žadatelé včas nesplnili podmínky pro přiznání dotace nebo od smlouvy odstoupili.

"V kraji je největší zájem o výměnu neekologického kotle za tepelné čerpadlo. Průměrná výše přiznané dotace je 110 tisíc korun na jednu žádost, maximální možná výše dotace je 127 tisíc korun," uvedla krajská radní pro životní prostředí Radka Trylčová (ODS).  Kraj provádí kontroly během výměny kotlů i v době udržitelnosti, tedy do pěti let od uzavření smlouvy.

Domácí kotle na tuhá paliva jsou vedle dopravy významným zdrojem znečištění ovzduší. V Plzeňském kraji se to týká především Plzně, ale i menších obcí. "V rámci stávajícího operačního programu Životní prostředí již nedojde k vyhlášení další výzvy. Ale jako člen monitorovacího výboru jsem prosazovala pokračování v podpoře na výměnu neekologických kotlů v domácnostech v dalším programovacím období, a tak zájemci o výměnu kotle budou moci v příštích letech opět žádat," dodala Trylčová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky kotlíková dotace, životní prostředí, výměna kotlů, vytápění, Plzeňský, Plzeňský kraj, dotace, Radka Trylčová, ODS, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na výměnu neekologických kotlů se v Plzeňském kraji vyplatilo přes 460 milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.