Počasí dnes1 °C, zítra2 °C
Pátek 22. listopadu 2024  |  Svátek má Cecílie
Bez reklam

Značku Regionální potravina může nově používat devět produktů z Plzeňského kraje

Už jste někdy ochutnali Zlatý Bůček Plzák, Žihelský trhák s medvědím česnekem, černého Hrobníka 15°, Klatovský perník nebo Jogotvaroh z Meclovské zemědělské? Pokud ne, určitě tyto, a ještě některé další produkty vyzkoušejte. Nově se totiž mohou honosit titulem Regionální potravina.  

„Značku Regionální potravina získalo devět produktů z Plzeňského kraje v 11. ročníku soutěže. O prestižní značku se letos ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže,“ řekla Lenka Rezková, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).   

K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 navrhla hodnotitelská komise v kategorii masných výrobků Zlatý Bůček Plzák z Plzně, Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou od Jaroslava Procházky. Mezi mléčnými výrobky získal ocenění Tvaroh tučný od Václava Duba, Jogotvaroh z Meclovské zemědělské. V kategorii pakařských výrobků uspěl Chléb víkendový od PEKO – Němečková, Klatovský perník ze Střední školy zemědělské a Potravinářské v Klatovech.

V kategorii alkoholických nápojů si ocenění odnesl Hrobník 15° černý speciál od Roberta Beneše, dále uspěl Pikantní okurkový salát Josefa Vanického a Tolstolobik uzený, porcovaný, ze Zpracovny ryb Klatovy.

„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje uskutečnila a z našeho pohledu i povedla,“ říká regionální koordinátor Ivo Šašek.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat.

Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Regionální potravina

Štítky regionální potravina, soutěž, ocenění, značka, Plzeňský, jídlo, Plzeňský kraj, Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství České republiky, Jaroslav Procházka, Státní potravinářská inspekce, Státní veterinární správa České republiky, Agrá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Značku Regionální potravina může nově používat devět produktů z Plzeňského kraje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.