Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Víte, kde se natáčely legendární Tři oříšky pro Popelku?

Co by to bylo za Vánoce bez českých pohádek. Některé už natolik zlidověly, že jsou stejně nepostradatelné cukroví, stromeček, dárky a čas strávený s rodinou. Jednou z takových jsou Tři oříšky pro Popelku, kultovní pohádka Václava Vorlíčka vznikala z velké části i na hradě Švihov a v jeho nedalekém okolí. Film je populární i v zahraničí, zejména v Norsku. Právě tam si vtipálci vystřelili z diváků, že se Popelka stahuje z vysílaní, jejich odůvodnění by vás asi nenapadlo.

Ohromnou popularitu má pohádka také v Německu, na zámku Moritzburg se každoročně pořádá tematická výstava

Populární je pohádka také v Norsku, kde jí dokonce dávají v originálním znění s titulky. Oblíbená je také v Rakousku a dokonce i ve Španělsku nebo na Filipínách

Z konkurzu na prince vyšel jako vítěz Pavel Trávníček, tehdy třiadvacetiletý herec měl silný moravský přízvuk a proto ho režisér Vorlíček nechal předabovat. Hlasem se stal Petr Svojtka

Jurášek nebyl jen jeden. Z důvodu zákazu převážení zvářat přes hranice měli filmaři k dispozici koně hned tři

Je to až s podivem, že ušmudlaná Popelka ve skutečnosti nežila na statku, ale na hradě! Právě Švihov posloužil filmařům jako kulisa rodného stavení hlavní postavy celé pohádky. Na nádvoří kulisáci navíc postavili i holubník.

Filmaři se během natáčení museli popasovat také se sněhem. Toho bylo v Československu zrovna málo, tak musel štáb přikročit k náhradnímu řešení. Tím bylo, že na střechy stříhali vápno, další umělý sníh pak vznikl z rozemletého polystyrénu. A jak už to tak bývá, za pár dní sníh napadl a naopak ho bylo tolik, že se zase točit nedalo. To se týkalo zejména vytipovaných míst v lese.

Obecně bylo natáčení pro herce poměrně náročné. Například závěrečná scéna, kdy jede Popelka v jemných šatech na koni zasněženou krajinou, se točila v minus 20 stupních Celsia. 

Voňavá nadílka

To ale není nic oproti tomu, co zažili herci v Německu. Snímek vznikal v koprodukci, a tak se některé scény točili v zahraničí. Takovým místem byl například královský zámek Moritzburg, kam Popelka přijede na ples. Pohádková Libuše Šafránková v plesových šatech cupitá sněhovým popraškem, ten byl ovšem umělý z rozemletých rybí kostí. I po desítkách let od natáčení si herci „vůni“ sněhu vybavují.

Šprým norských vtipálků

Naletět na fake news není v dnešní době zas tak složité, své by o tom mohli vyprávět čtenáři, kteří narazili na článek norského satirického webu Nyhetshjulet

„Dlouholetá tradice kanálu NRK, který na Štědrý den vysílá československý film Tři ořechy Popelce, je dnes minulostí. Televize nedávno zaznamenala bouři stížností od lidí s alergiemi na ořechy," píše web.

Alergikům se tak podle serveru už jen při pohledu na oříšky dělalo mdlo a tak pohádku stanice vyřadila z programu. To byla samozřejmě lež, nicméně na ni naletělo mnoho a mnoho diváků. Televize tak vydala prohlášení, že se samozřejmě všichni dočkají své oblíbené pohádky. Nicméně situace krásně poukázala na to, že si lidé neověřují informace a skočí téměř na cokoli, co kdo veřejně napíše. 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Filmové studio Barrandov / NPÚ

Štítky Švihov, natáčení, pohádka, Popelka, Vánoce, Tři oříšky pro Popelku, Václav Vorlíček, Norsko, herec, hrad, Německo, Moritzburg, Pavel Trávníček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víte, kde se natáčely legendární Tři oříšky pro Popelku?  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.