Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Celníci měsíc kontrolovali, zda se do ČR dováží biologický odpad související s covid-19

Měsíc trvala celorepubliková kontrolní akce celní správy s názvem „PLAST III". Cílem bylo odhalit a zajistit nelegální přepravu biologického a zdravotnického odpadu v souvislosti s COVID 19 ze zahraničí. Šlo o reakci na odhalení takového nákladu, který k nám začátkem června zamířil z Itálie.

„Po rozvolnění opatření v jižní a západní Evropě měla celní správa obavy, že může docházet k nelegální přepravě biologického a zdravotnického odpadu na území České republiky. Toto podezření se potvrdilo při kontrole Celního úřadu pro Zlínský kraj, který počátkem června takovou přepravu z Itálie odhalil,“ informovala Martina Kaňková, tisková mluvčí Generálního ředitelství cel.

Do akce se zapojilo 500 hlídek útvarů mobilního dohledu. Cílem byly intenzivní kontroly na silnicích, které se zaměřily kromě jiného na odhalení infekčního materiálu. V rámci celé akce hlídky zkontrolovaly celkem 226 dopravních prostředků a v patnácti případech zjistily porušení právních předpisů v oblasti přepravy odpadů.

V devíti případech Česká inspekce životního prostředí nařídila odstavení vozidla a vyslovila zákaz jízdy. Vozidla převážela jiný druh odpadu, než který přepravci uváděli v předložených dokladech. Případně nepředložili žádné dokumenty k nákladu. Místo granulátu k druhotnému zpracování vezla auta směsný odpad, stavební suť nebo komunální odpad. Nejvíce frekventovanými oblastmi, kde byla zaznamenána nelegální přeprava odpadů, jsou kraje Plzeňský (3), Ústecký (2), Karlovarský (2) a Královéhradecký (1). Hlavní město Praha mělo také jeden záchyt.

„Na základě vyšetřování Ministerstva životního prostředí se rozhodlo o navrácení odstavených vozidel včetně nákladu do země původu. Podezření celníků se naštěstí nepotvrdilo a odpad obsahující zdravotnický či biologický materiál z nejvíce zasažených oblastí do České republiky nesměřuje,“ doplnila mluvčí Martina Kaňková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Generální ředitelství cel

Štítky Celní úřad, celníci, tranzit odpadu, nelegální odpad, hranice, ochrana hranice, COVID-19, biologický odpad, odpad, Česko, Itálie, Západní Evropa, Zlínský kraj, Česká inspekce životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci měsíc kontrolovali, zda se do ČR dováží biologický odpad související s covid-19  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.