Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sud na dešťovku jako past na zvířata. Velký problém, říkají ochranáři

Mladá kuna s mládětem se utopila v sudu na zachytávání dešťové vody. Proč? Majitel zapomněl do sudu dát prkno, po kterém by zvířata dokázala vylézt. A není se čemu divit, dlouhodobá sucha zkrátka odvedla jeho pozornost. Pak stačil i drobný déšť a ze sudu se stala smrtelná past.

„Slibovaný déšť v uplynulém týdnu přinesl jen pár kapek. To stačilo k tomu, aby se sud naplnil sotva z poloviny. V něm uvízla a utopila se mladá kuna i se svou matkou, která se ji snažila zachránit. Je mi to líto, protože slepicím neubližují, max si sem tam vezmou nějaké vajíčko,“ uvedl pisatel na sociálních sítích. Zároveň dodal, že vždy nechává v sudu prkénko, aby po něm v podobných případech mohlo zvíře vylézt. „Teď jsme na to zapomněl, protože už půl roku byl sud bez vody,“ dodal.

A kuny nejsou jediná zvířata, která v sudu našla svou smrt. Často tam končí i ptáci nebo hlodavci.

„Zrovna včera jsem dávala do nádrže větev, aby se něco podobného nestalo. Loni se nám tam utopila veverka. Větev je lepší než prkno, protože se po ní dá vylézt“ píše další s diskutujících. „Předloni se nám v sudu utopilo kotě i se svou první myší. Od té doby vždy rošt nebo víko,“ popisuje smutnou zkušenost paní Marcela.

Podle odborníků je podobných „pastí“ celá řada. Teď v létě, když jdou teploty nahoru se zvířata k vodním zdrojům více stahují.

„V době vyvádění mláďat, kdy jsou ta zvířata nezkušená, tak je těch případů poměrně hodně. Ty sudy jsou problém hlavně v době, kdy je málo vody. To zvíře, ať už je to pták nebo savec, tak tam spadne a nemá šanci se krajem dostat ven. Ideální je tam mít nějaká síta, která nebrání tomu, aby tam mohli pít a zároveň nepropadli,“ vysvětluje Pavel Moulis ze záchranné stanice živočichů.

Úplně nejlepší je podle něj instalovat na zahradě pítka pro ptáky, populární jsou i hmyzí hotely. Postačí i malá miska, ze které se zvíře napije a v případě, že do ní spadne, tak se i vyškrábe ven.

Pozor na netopýry!

Teď by měli hlavně zpozornět ti, kteří se chystají na dovolenou. Během krátké doby začnou vylétávat hejna netopýrů. „V době, která začne být aktuální během 14 dnů, kdy se netopýři budou různě stěhovat a dojde k tomu, že se ta mláďata budou zařazovat do života. Pak se stává, že lidé jedou na dovolenou, nechají otevřenou větračku a do bytu se jim dostanou kvanta netopýrů,“ varuje Moulis.

Ti pak mají problém se dostat ven a dokážou během pár dnů byt pořádně zaneřádit. Pokud se tedy chystáte na čas odjet a chcete aby místnost luftovala, pořiďte si sítě do oken. Dobré je také zatáhnout závěsy. Tato opatření jsou možná otravná, ale rozhodně méně než pak z bytu uklízet netopýří trus.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ekolist / facebook

Štítky zvířata, příroda, ochrana, sud, kuna, zahrádky, netopýři, ptáci, Pavel Moulis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sud na dešťovku jako past na zvířata. Velký problém, říkají ochranáři  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.