Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Umělá hnízda si jiřičky oblíbily, v Olympii se uskutečnilo kroužkování letošních mláďat

Na náhradní umělá hnízda si v Plzni velmi rychle zvykla místní populace jiřiček obecných. Pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů a dobrovolníci z ekologického spolku DESOP hnízda osadili poprvé v roce 2018 na objektu nákupního centra Olympie a rozhodně nezůstala prázdná.   

„Akci jsme připravili ve spolupráci s managementem nákupního centra již v roce 2018. Už v loňském roce jsme v „našich“ šesti hnízdech okroužkovali celkem 25 mláďat. I letos jsme vyrazili na kontrolu a kroužkovat. Radek Zeman s Pavlem Steinbachem pak okroužkovali prvních 16 mláďat, přičemž další dvě mláďata byla ještě malá a v jednom hnízdě seděla samice na vejcích,“ uvedl šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Hnízda instalovali pracovníci záchranné stanice na několika místech v objektu nákupního centra. Některá se nachází například na otevřeném schodišti, kterým se z parkoviště a z podzemních garáží vstupuje  do nákupního centra.

Podobná hnízda vznikají ovšem i jinde. Zářným příkladem může jít Základní škola ve Štěnovicích u Plzně, kam letos v dubnu dobrovolní ochránci přírody umístili na budovu tělocvičny dvacítku hnízd pro jiřičky a dalších 20 speciálních hnízdních budek pro rorýse připevnili na komín od bývalé kotelny. Důvodem byla skutečnost, že po kompletní rekonstrukci a zateplení budovy zanikly desítky přirozených historických hnízdních dutin pro rorýse obecné. Pryč přišla i všechna hnízda jiřiček obecných a jejich populace v oblasti značně prořídla.

„Náš spolek DESOP řešil technickou stránku věci a realizaci. Škola nakoupila budky a dojednala možnost osazení náhradních hnízdišť zpět na budovu školy. Nebyla to jednoduchá a laciná akce, ale škola má děti hlavně vychovávat a sama jim jít příkladem. Navíc předešlé vedení školy ptáky neřešilo a nepostupovalo podle zákonem stanovených pravidel. Jsme rádi, že nové vedení se k problému postavilo čelem, navíc dalo celému projektu i další rozměr,“ informoval Karel Makoň.

Kromě toho, že ptáci mají zpět alespoň část svých bývalých hnízdišť, zapojili pedagogové akci i do výuky přírodopisu a vzdělávání dětí. Bohužel ne každá škola si to ale uvědomuje a je ochotna na podobné věci přistoupit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky DESOP, Karel Makoň, jiřička obecná, kroužkování, záchranná stanice, umělá hnízda, hnízdo, obchodní centrum, Plzeň, Štěnovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělá hnízda si jiřičky oblíbily, v Olympii se uskutečnilo kroužkování letošních mláďat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.