Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zubří sága v zoologické zahradě pokračuje, na svět přišla malá Onica

Zubrům se v plzeňské zoo vyloženě daří. To dokazuje i fakt, že se jen před pár dny narodilo další mládě. Je to holka a dostala jméno Onica. A to není jediné, čím se u těchto kopytníků může zahrada chlubit. Je tu také česká rekordmanka Cvarka, které je už skoro 24 let.

Zahrada chová tyto kopytníky od roku 1997. Za tu dobu se tu narodilo soustu mláďat, to poslední před pár týdny. Je to holka a dostala jméno Onica.

„Stádo v plzeňské zoo nyní tvoří dvě krávy Cvarkaze Zooparku Chomutov a Radbuza dovezená z Obory Radany. Dne 21. ledna 2014 jsme dostali z pražské zoo jejich původního chovného samce Arba. Ještě do konce roku se u nás stačil stát otcem, když mladší z kravek 18. října 2014 porodila samičku, která dostala podle klíče plemenné knihy jméno Onia. Následovala již další 4 mláďata,“ popisuje začátky chovu mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Pro zubry je veden Evropský záchovný program EEP a nejstarší plemenná kniha sepsaná kdy v historii– jejich chov je koordinován a i křtění má svá pravidla – všechna jména plzeňských mláďat proto začínají písmeny „ON“.

Úplně první zubři, kteří do Plzni přicestovali se narodili v Chomutově. V roce 1997 začíná chov těchto kopytníků v Plzni. Dokud do zahrady nepřijeli nosorožci, byli zubři ti vůbec nejmohutnější zvířata v celé Zoo. Maximální zjištěný věk zubrů v zajetí je 23 let u samců a 28 let u samic. Ve volné přírodě však nežijí samci déle než 14–16 let a nejstarší samice doložená v Bělověžském pralese se dožila 24 let.Kráva Cvarka, která sdílí se stádem ohradu v Plzni je nejdéle žijícím zubrem u nás. Již brzy oslaví 24 narozeniny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky zubr evropský, zoo, Plzeň, mládě, zahrada, kopytník, zoologická zahrada, Chomutov, ZOO Praha, Radbuza, Martin Vobruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zubří sága v zoologické zahradě pokračuje, na svět přišla malá Onica  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.