Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Labuťáka při obraně hnízda vážně zranil pes, záchranáři provedli bleskovou akci

Do nerovného souboje se psem se pustil starší labutí samec při obraně hnízda na Voleském rybníku u Mariánské Týnice na severním Plzeňsku. Labuťák utrpěl vážné poranění křídla. Díky okamžité akci pracovníků plzeňské záchranné stanice živočichů se bleskově podařilo zachránit nejen samce, ale i celou jeho rodinu.

Incident se odehrál v době, kdy samice seděla na vejcích. „Do těsné blízkosti hnízda se přiblížil na volno venčený velký pes. Vzorný taťka labuťák se vydal hnízdo bránit a utkal se se psem. Ze souboje, který nemohl vyhrát, pak vyšel s ošklivě zlomeným levým křídlem,“ popsal nedávnou šarvátku šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Na hnízdě seděla samice na osmi vejcích, situaci proto museli záchranáři vyřešit co nejrychleji. „Bylo třeba odchytit zraněného samce, převézt ho na ošetření k amputaci křídla a okamžitě ho pak zase vrátit na hnízdo. To vše ideálně během několika málo hodin,“ uvedl Makoň.

Do akce se pustil záchranný tým čítající šest osob. Vše se podařilo stihnout za rekordních pět hodin, včetně operace. Samce záchranáři dokázali vrátit včas do hnízda a mohl tak okamžitě pokračovat v plnění rodičovských povinností. „Dnes už pár vodí mláďata a rodina je celá,“ dodal na závěr Karel Makoň.

Ohodnoť článek

Foto DESOP

Štítky DESOP, labuť, Karel Makoň, útok psa, amputace křídla, záchranná stanice živočichů, hnízdo, pes, Plzeňský kraj, Mariánská Týnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Labuťáka při obraně hnízda vážně zranil pes, záchranáři provedli bleskovou akci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.