Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tyranům zvířat hrozí vyšší tresty, za provozování množíren až deset let vězení

Tresty za týrání zvířat a za provozování takzvaných množíren budou přísnější. Za týrání bude hrozit místo pěti až šest let vězení. Přibude nový trestný čin chov zvířat v nevhodných podmínkách ohrožujících jejich život, za ten mohou soudy uložit v krajním případě až desetileté vězení.

,,Zatímco v dosavadní právní úpravě byly trestní sazby za ty nejsadističtější formy týrání živých tvorů postaveny na úroveň drobných krádeží, naše novela trestního zákoníku řadí Českou republiku do kategorie států s nejpřísnějšími tresty za týrání zvířat na světě,“ říká autor novely zákona Robert Plicka, který je zároveň místopředsedou spolku Hlas Zvířat. 

Zároveň uvádí příklad. Pokud někdo do konce letošního května zvlášť surovým a trýznivým způsobem týral zvíře, hrozil mu trest ve výši dvou let. ,,V praxi bylo téměř jisté, že za tento přečin dostane prvopachatel nanejvýš podmíněný či alternativní trest,“ informuje Plicka. Pokud někdo spáchá takový skutek dnes, může dostat až šest let a soud nebude zákonem „tlačen“ do uložení spíše podmíněného nebo alternativního trestu. „Naší novelou se ty nejbrutálnější případy týrání zvířat podařilo dostat z kategorie pouhých přečinů do kategorie zločinů a u spáchání trestného činu chovu zvířat v nevhodných podmínkách v té nejvyšší skutkové podstatě dokonce do kategorie zvlášť závažného zločinu, což má vše velký dopad do celého trestního řízení,“ doplnil advokát Plicka.  

Lepší páky na odhalení množíren 

Díky vyšším trestním sazbám bude možné nasazení odposlechů, což umožní snadněji odhalovat ty nejhorší množitele. Dle statistik Ministerstva spravedlnosti dosud za provoz takové množírny nešel do vězení ani jeden pachatel a rovněž nešel do vězení žádný prvopachatel trestného činu týrání zvířat.

„Za nelegální provoz těch nejbrutálnějších množíren s větším počtem zmrzačených zvířat bude možné uložit trest odnětí svobody na 5 až 10 let. V současné době hrozila těmto osobám pouze trestní sazba ve výši od jednoho do pěti let a uložení nepodmíněného trestu bylo v praxi téměř nemožné,“ odhaluje Plicka. 

Tyranům bude moci nově soud zakázat chov a držení zvířat až na deset let. Dříve si mohl člověk, odsouzený za týraní zvířat, klidně pořídit další zvíře a soud mu toto nemohl většinou nijak zakázat.  

Byl to dlouhý boj 

Novela zákona čekala na své schválení hodně dlouhou dobu. Původní návrh, který počítal s ještě vyššími tresty, podepsalo 77 poslanců z téměř všech politických stran. Při projednávání pak zaznívalo, že jsou tresty příliš vysoké. ,,Za novelu, kterou jsme ve spolupráci s naší advokátní kanceláří PLICKA & PARTNERS a neziskovou organizací Hlas Zvířat připravili, jsme tak museli bojovat do posledního dechu celé dva roky a moc si vážíme podpory všech poslanců a senátorů, kteří novelu podpořili,“ vzpomíná Plicka. 

V panelákovém bytě nalezli policisté 60 psů. Další desítky jich měla ta samá chovatelka v rodiném domě na kraji Plzně

Jeden z nejhorších případů množírny na západě Čech

Jeden z nejhorších případů množírny psů v západních Čechách je v těchto dnech před soudem. Iva Wastlová v panelákovém bytě a v domě v Sedlci chovala stovku psů. Ty policisté našli v zuboženém stavu. Další mrtvé psy Wastlová zakopala na zahradě domu. Když se případ dostal na veřejnost, obrátilo se na 500 lidí na policii, že od ženy psa v minulosti koupili. Ačkoli se vše odehrálo, ještě před zavedením novely zákona, je možné, že se tentokrát dočkáme výjimečného rozsudku. 

,,Podle současné právní kvalifikace hrozí paní Wastlové za úmyslné zvlášť trýznivé a surové týrání sedmi a více zvířat trest odnětí svobody v délce jeden až pět let. Pokud by však tento skutek spáchala v současnosti, hrozil by trest odnětí svobody v délce od pěti do 10 let. V tomto případě nelze však vyloučit, že se staneme svědky jedné z výjimek, kdy soud uloží i za staré právní úpravy nepodmíněný trest. Hlas zvířat totiž u této množitelky policii upozornil i na jiné trestné činy, kterých se mohla pachatelka dopustit, a i díky tomuto byla podána obžaloba pro více trestných činů, díky čemuž nelze uložení nepodmíněného trestu vyloučit,“ uzavírá Plicka.

Denně se jim chodí desítky případů

Tento i další případy týrání zvířat odhalila právě nezisková organizace Hlas zvířat. Prostřednictvím jejich internetových stránek (www.hlaszvirat.cz) je možné nahlásit podezření na týrání zvířat. Zájmenci mohou organizaci také finančně podpořit.

Advokát Robert Plicka, který je zároveň místopředsedou spolku, si loni odnesl ocenění Právník roku za bezplatnou pomoc týraným zvířatům. Letos jeho advokátní kancelář PLICKA & PARTNERS získala ocenění jako doporučovaná advokátní kancelář hned ve třech kategoriích, a to včetně kategorie trestní právo, tedy oblasti, jejíž znalost je nutná k odhalování tak sofistikované a často velice zastřené trestné činnosti, jako jsou právě nelegální množírny psů a koček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR / Pixabay

Štítky množírna, týrání zvířat, novela, zákon, Hlas Zvířat, Plzeň, ČR, věznice, Česko, Trestní zákoník, Ministerstvo spravedlnosti České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tyranům zvířat hrozí vyšší tresty, za provozování množíren až deset let vězení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.