Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Unikátní nález v centru Plzně odhalil 300 let staré sousedské spory

Opravy fasády dvora Muzea loutek přinesly nečekané nálezy. A to topeniště v jehož útrobách našly řemeslníci skleněné a keramické střepy a konce 17.století a to včetně skleněných flakónků. Podle archeologů si tu tehdejší majitel nejspíš postavil lázeň. A to k nelibosti všech sousedů.

,,K pravděpodobnému účelu nezvykle umístěného topeniště dovedly archeology Západočeského muzea v Plzni srovnání s obdobnými nálezy v Evropě a hlavně písemná zmínka o majiteli domu Zikmundu Summerovi,“ přiblížila nález Romana Němečková ze Západočeského muzea v Plzni.

Summer získal dům sněnou v roce 1674 a své sousedy rozlítil tím, že si zde chtěl nechat vystavět lázeň. Ostatní měšťané se bouřili a žádali o zamezení lazebnického provozu. „Neřádu od krve skrze rinku do domů jejich tekoucího a dobytku škodlivému“, stálo v jejich prohlášení.

,,Z archivu jsme měli zmínku, že tu byl úmysl zbudovat a provozovat lázeňskou činnost, což nás trošku navedlo, protože zároveň tam byl nález keramiky a skleněných nádob. Opravdu tam ten provoz nějakým způsobem fungoval, protože stížnosti těch sousedů byly hodně konkrétní,“ popisuje Jíří Orna, archeolog a náměstek ředitele pro správu sbírek a odbornou činnost Západočeského muzea v Plzni.

A proč ty stížnosti? Na to odpoví pravidlo ještě z dob středověku

,,Od založení Plzně bylo takové hygienické pravidlo, které z dnešního pohledu zní šíleně, ale v tom středověku to byl poměrně pokrok. Všechen pevný odpad musel zůstávat na pozemku ze kterého vzešel, ale ten tekutý mohl být buď vypouštěn na ulici nebo k sousedům. A tohle se zřejmě dělo ještě na konci toho 17.století,“ dodává archeolog

“Na konci 17. století se lázně a lázeňská léčba staly oblíbené, protože voda již nebyla chápána jako zdroj nemocí. Lázeň se obvykle umisťovala v přízemí domu u zdroje vody. Tehdy měly lázně mnoho funkcí. Prováděla se zde očista těla i menší operační zákroky, např. pouštění žilou,“ říká Němečková.

Nyní lázně poslouží ke vzdělávání. A to prostřednictvím výukového program „Lazebnický dvorek“. Děti si tak mohou vyzkoušet lazebnické řemeslo, rozpoznat jednolité druhy bylin nebo koření.

S opatřeními i nové bezpečné prohlídky 

,,Muzeum loutek připravilo v rámci bezpečné prohlídky muzea novou samoobslužnou rodinnou hru Expedice na niti. Každá rodina se tak může v muzeu stát expediční skupinou a prozkoumat dějiny loutkářství dobrodružným způsobem. Ke vstupence zdarma obdržíte deník expedice,“ vysvětluje k novinkám Němečková.

V muzeu je také možné stát se na loutkářem a vyzkoušet si výrobu jednoduchých figur. Loutky jsou zde i k zapůjčení a tak si návštěvníci mohou zkusit sestavit své vlastní představení

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv ZČM

Štítky lázně, muzeum, Plzeň, dům, Západočeské muzeum v Plzni, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní nález v centru Plzně odhalil 300 let staré sousedské spory  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.