Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koronavirová pandemie připravila Železnou Rudu o 20 milionů, ruší se investice a chystá se úvěr

Velký výpadek v příjmech zažívá jako důsledek koronavirové pandemie město Železná Ruda. V šumavském horském středisku musí omezit naplánované investiční akce, na které aktuálně chybí peníze. Navíc si město musí vzít úvěr 12 milionů korun na financování stavby průtahu, který se teď buduje.  

„Nejsou stále otevřené státní hranice, nejezdí turisté, pociťujeme velký výpadek v příjmech. Výpadek představuje dvě třetiny obvyklých příjmů. Velkou část příjmů našeho města tvoří daň z hazardu a loterií. Z toho nám teď plyne čistá nula. To je úplně zastavené. Ty provozovny jsou zavřené,“ uvedl starosta Železné Rudy Filip Smola. Nemalé částky plynuly do městské kasy z provozu casina v Železné Rudě-Alžbětíně.

Stejně jako ostatní města má i Železná Ruda velký výpadek v rámci sdílených daní. A podobně jako další významné turistické destinace má teď velký výpadek v rámci ubytovacích poplatků. Jen to představuje každý den částku kolem 150 tisíc korun.

„Náš odhad je, že pokud se podaří všechno nastartovat od 1. července, tak ten náš výpadek bude kolem 20 milionů korun,“ říká starosta Smola. Železnorudští omezili investiční akce, plánovali opravit více místních komunikací, ale s tím je teď bohužel konec.

„Nemůžeme realizovat generální opravu Zahradní ulice, ve vzduchu visí oprava ulice U Řezné a Krátké ulice. A vypadá to, že nebudeme mít také na provoz skibusu v zimní sezóně. Ten výpadek se dotkne celé řady našich aktivit v Železné Rudě,“ konstatoval starosta.  

A to není zdaleka všechno. Město si bude muset vzít úvěr na to, aby mohlo financovat spoluúčast na stavbě průtahu Železné Rudy, který se teď aktuálně buduje ve spolupráci s Ředitelstvím silnici a dálnic. „Jedná se 12 milionů korun. S tím jsme nepočítali, město to chtělo uhradit v rámci běžného rozpočtu. Měli jsme to připravené, schvalovali jsme to na zastupitelstvu loni v prosinci,“ doplnil starosta Filip Smola.  

Ohodnoť článek

Foto MÚ Železná Ruda / Facebook

Štítky Železná Ruda, zastupitelstvo, Filip Smola, jednání zastupitelstva, koronavirus, pandemie, investice, úvěr, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirová pandemie připravila Železnou Rudu o 20 milionů, ruší se investice a chystá se úvěr  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.