Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Klokaní albín z plzeňské zoo dostal při křtu jméno Eda

Netradičně bíle zbarvený klokan dostal jméno Eda. A také už není nejmladším klokaním přírůstkem v zoo. Před pár týdny přišlo na svět další bílé mládě. To na ošetřovatele už pokukuje z vaku. I proto, že je mu zatím vidět jen hlava, není jisté, jestli je to kluk nebo holka.

Už koncem prosince uviděli ošetřovatelé ve vaku hnědě zabarvené samice klokana rudokrkého bílé mládě. Podle ošetřovatelů to není nic neobvyklého. Nyní se klokaní kluk dočkal křtu a jména Eda.

,,Bílý klokan není konstruktem člověka, vzniká samovolně. Dokonce jedna populace bíle zabarvených klokanů žije volně v přírodě na ostrově Bruny Island na jihovýchodním pobřeží Tasmánie.. Může se stát, že i hnědí rodiče v tlupě, kde nebylo bílé zvíře, se to bílé mládě objeví a naopak. Už i u nás měla hnědá samice bílé mládě a naopak,“ vysvětlil Martin Vobruba, mluvčí plzeňské ZOO

Pár týdnů už není Eda nejmladším mládětem v tlupě. Další mládě teď přivedla na svět samice Albína. Ta se dostala do Plzně v roce 2017 ze Zlína a založila tu tak generaci těchto zvláštně zabarvených vačnatců. Mládě zatím jen pokukuje z vaku, jestli je to kluk nebo holka se chovatelé dozvědí za měsíc, až vyleze prozkoumávat svět mimo matčinu kapsu.

,,Klokany jsme měli prvně chvilku v šedesátých letech, nepřetržitě je máme od roku 1993. V podstatě se ta kolekce postupně zvedla z tohoto otužilého druhu klokan rudokrký na devět druhů, včetně velice vzácných, které máme jediní v Čechách,“ popisuje Vobruba.

Oním vzácným druhem je klokan velký. Mezi další vzácný a málo chovaný druh patří klokan bažinný a novoguinejský klokan uru. Mezi klokaní trpaslíky patří klokánek krysí a králíkovitý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová / ZOO Plzeň

Štítky ZOO, zoologická zahrada, Plzeň, mládě, klokan, křtiny, Martin Vobruba, Island, Tasmánie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klokaní albín z plzeňské zoo dostal při křtu jméno Eda  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.