Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stanové městečko končí. Radnice chce pro bezdomovce vybudovat nízkoprahový dům

S nouzovým režimem vyhlášeným v době koronavirové krize končí i stanové městečko s karanténním prostorem pro lidi bez domova. Město Plzeň jeho provoz v areálu bývalých kasáren ve Folmavské ulici zahájilo na konci dubna, tento týden se uzavře. Areál bude zakonzervován, aby mohl být využit v případě, že by nastala podobná kritická situace.

„Rozhodli jsme se však, že nezřídíme pouze prostor pro karanténu, ale nabídneme lidem bez domova širší podporu, a tak jsme ve Folmavské ulici v areálu bývalých kasáren vybudovali také stanové městečko, kde byla lidem bez přístřeší poskytována humanitární pomoc. Byly jim k dispozici stany, sociální zařízení i potraviny,“ uvedl primátor ěsta Plzně Martin Baxa.

Radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký poznamenal, že šlo o jediné záchytné zařízení v Plzni, které poskytovalo humanitární pomoc i sociální služby v takové šíři. Organizace, které se zabývají na území města pomocí lidem bez domova nebo lidem užívajícím návykové látky, totiž musely v době koronavirové krize svou činnost omezit nebo pozastavit, a tak pomáhaly ve stanovém městečku, které bylo jen několik dní po svém otevření zaplněno.

„I lidé bez domova a lidé konzumující návykové látky měli z nemoci covid–19 strach, takže byli rádi, že ve stanovém městečku našli pomoc a také zdravotní i sociální poradenství. Mezi klienty často byly partnerské páry,“ uvedl Martin Zrzavecký a dodal, že prostor pro karanténu nikdo využít nemusel.

„Areál ve Folmavské ulici má 9 tisíc metrů čtverečních. My pro potřeby stanového městečka využili jen jeho část. Úpravy prostoru pro stanové městečko a budovy, v níž byly místnosti pro lidi v karanténě, vyšly na milion korun. Zděný objekt byl už dlouho nevyužíván, a neměl přívod vody ani elektřiny. Bylo nutné tam vodu i elektriku zase zavést. Terén pro stanové město jsme pak museli vyčistit od náletových rostlin a zarovnat. Do areálu jsme také přivezli mobilní WC a sprchy,“ vysvětlil Martin Zrzavecký.

Město prostor, kde bylo stanové městečko s objektem karantény, zakonzervuje tak, aby ho mohlo v případě potřeby okamžitě.

.

Plzeň plánuje pomáhat bezdomovcům i nadále

Podle radního Martina Zrzaveckého má město již připravenou studii na speciální – nízkoprahový dům. „V azylových domech v České republice platí docela přísná pravidla. Lidé, kteří chtějí jejich služeb využít, nemohou být pod vlivem návykových látek. To však mnoho z nich odradí od toho, aby v něm hledali pomoc, a tak dál žijí na okraji společnosti. Pokud však budeme mít speciální dům, kde si o pomoc budou moci říci i lidé, kteří jsou pod vlivem návykových látek, může se pak o návrat do normálního života pokusit více lidí,“ řekl Martin Zrzavecký.

Vhodné místo pro speciální dům, v němž bude poskytována pomoc lidem bez domova a lidem užívajícím návykové látky, město hledá. V areálu bývalých kasáren ve Folmavské ulici to však nebude, neboť Plzeň plánuje v příštím roce areál prodat. O prodeji se více dočtete ZDE

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky areál kasáren, centrum pro bezdomovce, bezdomovci, Zátiší, prodej, karanténa, bezdomovec, dům, Plzeň, koronavirová krize, Martin Zrzavecký, drogy, Martin Baxa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanové městečko končí. Radnice chce pro bezdomovce vybudovat nízkoprahový dům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.