Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Areál stanového centra pro bezdomovce je na prodej, město chce získat 100 milionů

O osud lokality Zátiší v areálu bývalých kasáren na Borských polích, kde před několika týdny vyrostlo provizorní stanové centrum pro bezdomovce s karanténním objektem se na jednání plzeňského městského zastupitelstva zajímali opoziční Piráti. Město do lokality investovalo 700 tisíc korun, dlouhodobě se už plánuje její prodej.

Areál kasáren o rozloze osmi hektarů, který se nachází u průmyslové zóny, chce město Plzeň prodat nejméně za 100 milionů korun. Ještě z doby předkoronavirové eviduje vedení města šest subjektů, které mají o toto území zájem.

Šéf zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák se na jednání zastupitelstva tázal, zda bylo moudré investovat 700 tisíc korun do budování centra pro bezdomovce v lokalitě, která se bude prodávat? „Nemělo se to zařízení vybudovat někde jinde, kde nám ten pozemek zůstane,“ tázal se Bosák.  

„Když jsme zjistili, že na základě usnesení vlády jsme povinni zřídit karanténu pro lidi bez domova, hledali jsme vhodné místo, kde to udělat. Jedním z parametrů bylo, aby tam byla elektřina, voda, aby to bylo dostupné od veřejné dopravy a aby to nebylo přímo v bytové zástavbě. Byl tam objekt, který se dal velmi rychle zrekonstruovat na účely k tomu zamýšlené. Mapovali jsme nemovitosti ve vlastnictví města, jediný objekt splňující všechna kritéria bylo Zátiší,“ vysvětlil radní David Šlouf (ODS), který má na starosti městskou kasu.

Zároveň si radní položil otázku, zda je třičtvrtě milionu na něco takového malá nebo velká investice. „Pro srovnání mohu uvést například to, že ochranné prostředky, které jsme neměli vůbec kupovat, a protože stát zaspal, nastala krizová situace a museli jsme je nakoupit za desítky milionů korun. Kdyby je stát měl a poslal je včas, nemuselo to vůbec kupovat. Někdo může říci, že to je velká investice, těch 700 tisíc, někdo může říci, že to mohlo stát mnohem více. Prostě jsme to museli udělat a jediné vhodné místo bylo v Zátiší,“ zdůraznil Šlouf.

Podle primátora Martina Baxy nejsou v rychle vybudovaném zařízení pro bezdomovce jen investiční peníze, kdy se muselo v objektu něco opravit. „Vykácely se v areálu také náletové dřeviny, pronajala se hygienická zařízení, nebyly tam sprchy. Jsou to peníze, které by se musely i jinde stejně vynaložit napřímo,“ dodal Baxa. V uvedené částce 700 tisíc byly zahrnuty i ochranné pomůcky pro osoby bez přístřeší a pracovníky neziskových organizací.          

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky areál kasáren, centrum pro bezdomovce, bezdomovci, Zátiší, prodej, karanténa, bezdomovec, Česká pirátská strana, Pavel Bosák, Martin Baxa, Plzeň, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál stanového centra pro bezdomovce je na prodej, město chce získat 100 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.