Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vláda do konce června oznámí čtyři finální lokality, kde by mohlo vzniknout úložiště jaderného odpadu

Čtyři lokality pro konečné hlubinné úložiště vysoce radioaktivních odpadů má do konce června vybrat vláda. V současné době je ve hře devět zvažovaných lokalit. A týká se to i našeho kraje. Jedna z nich se nachází na Horažďovicku, další potom na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje.  

Výběr čtyř finálních lokalit už trvá 15 let k velké nespokojenosti starostů a obyvatel obcí, kteří ani dnes nemají jistotu, že v budoucnu nedojde k dalším změnám. Starostové si také stěžují na to, že dodnes nebyla posílena práva obcí novým zákonem, který má řešit jejich zapojení do výběru úložiště. 

„Představitelé obcí reálně nemají příliš možností, jak obhajovat zájmy svých občanů při hledání místa pro úložiště, a proto i chystané ohlášení finálních lokalit vnímají jako uspěchané. Spolurozhodování samospráv je princip běžně používaný v mnoha demokraticky vyspělých zemích a rozhodně pak v těch, kde již pokročili v povolování úložiště. Rovněž evropská směrnice požaduje, aby se veřejnost mohla účinně účastnit rozhodování týkajícího se nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivním odpadem,“ uvedl Jiří Popelka, starosta města Jistebnice a mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti.

Konzultace se starosty dotčených obcí nad připravovaných atomovým zákonem, která proběhla v druhé polovině loňského roku na popud ministra obchodu a průmyslu Karla Havlíčka, skončila podle Popelky odmítnutím prakticky všech jejich připomínek. Do vlády tak má jít verze, kterou obce považují za nesplnění slibů, které tu deset let zaznívaly.

V obcích a městech, jejichž obyvatelé se cítili ohroženi projektem úložiště se uskutečnilo dohromady 31 úspěšných místních referend, která odmítla úložiště a průzkumné práce, záměr na svém území usnesením zastupitelstva zamítá i Jihočeský kraj. Až k soudům se dostaly žaloby 18 obcí a šesti spolků na stanovení sedmi průzkumných území pro geologické práce. Ve většině z nich byly úspěšné.

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 48 členů, jde o 32 obcí a měst a 16 spolků. Jejím cílem je prosazování takového způsobu hledání řešení problému vyhořelého jaderného paliva a radioaktivních odpadů, který bude otevřený, průhledný a v němž obce a veřejnost budou mít zákony dostatečně garantované možnosti hájit své oprávněné zájmy.

Mezi zvažované lokality pro hlubinné úložiště patří Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a další dvě místa nedaleko jaderných elektráren - Na Skalním u Dukovan a Janoch u Temelína.

Ohodnoť článek

Foto OÚ Chanovice

Štítky úložiště, radioaktivní odpad, protest, pochod, atomový zákon, výběr lokalit, odpad, Plzeňský kraj, Ústecký kraj, Karel Havlíček, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda do konce června oznámí čtyři finální lokality, kde by mohlo vzniknout úložiště jaderného odpadu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.