Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Během dubna klesly počty zahraničních pracovníků ze zemí EU v Plzeňském kraji

Na konci dubna pracovalo na území Plzeňského kraje 36 583 cizinců ze zemí EU, což je ve srovnání s předchozím měsícem o 760 méně. Největší zastoupení mají v regionu Slováci, kterých zde dlouhodobě pracuje 15 751. Za nimi následují Rumuni, jichž bylo na konci dubna 8425, a Bulhaři s 6570 pracovníky. Počty pracovníků ze všech tří zemí klesly.

„V souvislosti s utlumením ekonomiky dochází nyní k poklesu zahraničních pracovníků. Zatím je pokles jen mírný, většina zaměstnavatelů vyčkává, jak se bude situace nadále vyvíjet,“ uvedl Tomáš Moravec z krajské pobočky Úřadu práce. Pracovníci z EU nezvyšují náklady firem, které jen odevzdají na úřadu práce informační kartu o nástupu.

Oproti březnu se v dubnu zvýšil počet cizinců ze zemí mimo EU, kterým stačí odevzdat informační kartu a nemusejí mít pracovní povolení, protože mají v ČR trvalý pobyt nebo někoho z rodiny s legálním pobytem. Na konci dubna jich v kraji pracovalo 9689. Nejvíce těchto pracovníků tvoří Ukrajinci, jichž je 6669, následují Vietnamci a Moldavané.

V kraji je dále 6744 cizinců ze třetích zemí, kteří získali od úřadu práce povolení pracovat. Většinou mají krátkodobá pracovní povolení do tří měsíců.

V současné době továrny na území Plzeňského kraje zahraniční zaměstnance potřebují. Nejčastěji se jedná o pozice montážních dělníků, pomocných dělníků ve výrobě, obsluhy strojů nebo stavebních dělníků. V regionu bylo ke konci dubna 12 335 lidí bez práce a pracovní úřady nabízely téměř 35 000 volných míst.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky montovny, koronavirus, agenturní zaměstnanci, cizinci, propouštění, EU, zaměstnanost, Evropská unie, Plzeňský kraj, Úřad práce České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během dubna klesly počty zahraničních pracovníků ze zemí EU v Plzeňském kraji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.