Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ztráta plzeňské zoo v souvislosti s pandemií činí 12 milionů, zaměstnance ale nepropouští

Přesně 44 dní nevstoupila do areálu plzeňské zoo noha běžného návštěvníka. Dnes se situace změnila. V souvislosti s uvolněním některých vládních nařízení už může do venkovních expozic zoo přijít denně 2850 návštěvníků. Limit je přesně 150 osob na jeden hektar rozlohy zoo.

Vedle venkovních expozic zvířat mají návštěvníci zoo k dispozici také občerstvení formou okének, automatů a venkovních stánků. Pavilony a vnitřní restaurace jsou uzavřeny. Vstupenky lze koupit pouze elektronicky, pokud přijde návštěvník zoo bez vstupenky, dovnitř se bohužel nedostane. Po naplnění denního limitu už nelze vstupenky na daný termín zakoupit. Celkem je v plzeňské zoo 7000 zvířat.

„Od pátku jsme připravovali všechny kroky, k pondělnímu otevření, včetně úplné desinfekce toalet, umístění desinfekčních prostředků a spuštění předprodeje na www.plzenskavstupenka.cz. Situace umožnuje spustit prodej pouze základních tarifů vstupného.  Na www.zooplzen.cz je důkladný popis současného stavu a návod na návštěvu Zoo a BZ v provizorním provozu,“ vysvětlil mluvčí zoo Martin Vobruba.  

Jen za pondělní dopoledne dorazilo do zoo prvních 200 návštěvníků. Ředitel zoo Jiří Trávníček přivítal jako jedny z prvních návštěvníků po znovuotevření zahrady, rodinu Helusovu z Plzně-Vinic s dvouletým Tobiášem.  

Zoo, kam loni přišlo poprvé ve více než devadesátileté historii půl milionu návštěvníků, přišla podle ředitele Trávníčka šestitýdenním uzavřením o desítky tisíc návštěvníků. Ztrátu předběžně vypočetla na 12 milionů korun. „Zhruba 11 milionů tvoří tržby z pokladen, zbytek výnosy z pronájmů občerstvení a také lochotínského amfiteátru," řekl ředitel Jiří Trávníček. Podle mluvčího Martina Vobruby zahrada v době uzavření posílila komunikaci s lidmi prostřednictvím sociálních sítí. Ohlas byl velký. Například se přihlásilo k adopci zvířat rekordních 60 zájemců, což je nebývalé množství.

Zoo podle Trávníčka kvůli poklesu tržeb musela šetřit, nepropustila ale žádného zaměstnance ani jim nekrátila platy. „Šetříme energiemi, kde to jde vypnuli jsme topení, zhasli světla, dražší krmivo jsme nahradili levnějšími alternativami. Je to pracnější a časově náročnější, ale zvířata jsou spokojená, místo drahé brokolice dostávají čerstvě natrhané pampelišky, vrbu a topoly na okusy," popsal.

U znovuotevření zoo byl přítomen také náměstek primátora Plzně Roman Zarzycký (ANO). Město je zřizovatelem zoo a náměstek primátora přislíbil maximální možnou podporu ze strany zřizovatele při získání prostředků pro sanaci těchto ztrát. Částečně ovšem bude muset pokrýt ztrátu zoo z vlastních prostředků.

Nebývalý klid vnímala i zvířata. Zatímco některá si ho užívala, druhy zvyklé na komunikaci s návštěvníky vyhlížely rozptýlení. „Na opicích bylo vidět, že jim chybí ta komunikace. Velbloudi, nosorožci, žirafy, pořád koukali, vyhlíželi. Jsou zvyklí na lidi, zvyklí na úsměvy, mezi lidmi a zvířaty létají jiskry na mnoha místech a zvířata nejsou hloupá a vesměs návštěvníky vnímají kladně,“ doplnil Trávníček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková/ZOO Plzeň

Štítky zoo Plzeň, koronavirus, Martin Vobruba, zpřístupnění expozic, Jiří Trávníček, vstupenka, Roman Zarzycký, ANO 2011, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudolf Beneš

Tyto těžké chvíle bohužel mají dopad i na ZOO a různé útulky .Mají to opravdu těžké.Já osobně bych se přimlouval za finanční pomoc ze strany státu.Stát vydává obrovské částky příživníkům a nemakačenkům,kteří stejně nikdy dělat nebudou.Nyní je v různých rezortech potřebná pomoc.Třeba v zemědělství a při sázení stromků.Těch možností pomoci je mnoho.Také by se mohli u toho angažovat tzv.herci a jiní "těžce pracující" a ne mít pouze natažené ruce pro peníze.Proto je pomoc ZOO nutnější ,prvořadá.

Pátek, 1. května 2020, 21:55Odpovědět

Ztráta plzeňské zoo v souvislosti s pandemií činí 12 milionů, zaměstnance ale nepropouští  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.