Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V hypermarketech od pondělí nebudou fungovat zkušební kabinky

V hypermarketech podle požadavku ministerstva zdravotnictví k pondělnímu otevření prodejen do 2500 metrů čtverečních nebudou fungovat zkušební kabinky. V hypermarketech dosud zkušební kabinky fungovaly, jejich provoz je ale nyní zakázán stejně jako zkoušení oblečení. Prodejci se nařízení přizpůsobí, podle některých obchodníků s oblečením se to však negativně projeví na tržbách.

Zákaz zkoušení oblečení je komplikací třeba pro značku Pietro Filipi, protože často zákazníkům oblečení upravuje na míru. Manažer značky Ladislav Pštros předpokládá, že zákazníci kvůli tomu nebudou chodit a tržby budou na 20 procentech. "Vláda sice otevře naše prodejny, ale omezuje naše podnikání a zbavuje se tak odpovědnosti. V tu chvílí již nemůžeme čerpat příspěvek od státu na naše zaměstnance, tj. 80 procent, a pronajímatelé budou požadovat nájemné v maximální výši bez jakýkoliv úlev," uvedl.

Společnost s pánskou a dámskou módou Steilmann v pondělí plánuje otevřít čtyři prodejny. Přes uzavřené kabinky otevření podle marketingové manažerky firmy Kateřiny Petránkové smysl má. "Prostřednictvím e-shopů a online prodeje si zboží také nemůžete vyzkoušet, v prodejnách naopak budete mít možnost si zboží i osahat, navíc obnovíme opět kontakt s našimi zákazníky, který je pro nás obzvlášť v této době velmi důležitý," řekla.

Otevřou se i prodejny Správná podprsenka. Podle zakladatelky firmy Karoliny Tomascové si zákaznice budou moci zboží prohlédnout, vyzkoušet doma a případně vrátit nebo vyměnit. "Poradenství je pro naše zákaznice klíčové a pro některé je stále lepší vše vidět osobně i bez možnosti prádlo vyzkoušet. S vráceným zbožím budeme manipulovat podle nařízení vlády, tedy bude zůstávat několik dní v karanténě," řekla.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že některé restrikce pro nákup oděvů nejsou pro prodejce a zákazníky komfortní, podle něj ale bylo nutné zachovat dostatečná hygienická opatření, aby se omezilo riziko šíření koronaviru. "Zároveň jsme se snažili vyjít vstříc těm obchodům, které si stěžovaly, že musejí mít zavřeno, zatímco například supermarkety jsou otevřené," řekl. Podle něj je třeba vyčkat na další vývoj situace, očekává, že v případě zachování pozitivního trendu se budou i hygienická opatření zmírňovat. Rozhodnutí podle něj padne v následujících týdnech.

"Oblečení představuje hygienické riziko, například když je někdo nakažený a přetáhne si ho přes hlavu, virus na něm ulpí," řekl novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Uvědomuje si, že opatření není pro obchody a zákazníky ideální, podle něj ale mnoho lidí dokáže nakoupit oblečení jen na základě velikosti bez nutnosti ho zkoušet.

"Chtěl bych podotknout, že nikde není dokázané, že přenášení viru přes textilní vlákno je pravděpodobnější než přes motyčku v hobbymarketu nebo přes potraviny v hypermarketech. Dnes existují technologie, které bychom mohli nakoupit pro každou naší prodejnu. Jedná se například o speciální nátěr, který ničí viry nebo se používají speciální čističky a UV lampy, které bychom měli zapnuté 24 hodin a které ničí výskyt virů a bakterií," dodal Pštros z Pietro Filipi.

Vládla od pondělí povolila otevřít provozovny do 2500 metrů čtverečních, které nejsou součástí obchodního centra nad 5000 metrů čtverečních, nebo mají vchod zvenku. Podrobné požadavky na provoz zveřejnilo na svém webu ministerstvo zdravotnictví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, trh, vláda, hospodářství, koronavirus, textil, oblečení, metr čtvereční, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, virus, Pietro Filipi, ANO 2011, Adam Vojtěch, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hypermarketech od pondělí nebudou fungovat zkušební kabinky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.