Počasí dnes3,8 °C, zítra4 °C
Pátek 14. března 2025  |  Svátek má Rút / Matylda
Bez reklam

Do centra se vrací oblíbené farmářské trhy, konat se budou každou sobotu až do Vánoc

Autoři | Foto Farmářské trhy

Na centrálním plzeňském náměstí začnou v sobotu populární farmářské trhy, letos už 16. ročník. Budou každou sobotu dopoledne až do Vánoc. Své produkty nabídne 48 prvovýrobců a zpracovatelů lokálních surovin, přes rok jich je do 40, sortiment se bude měnit podle sezony. Prodejci očekávají zájem lidí i tržby jako loni. První trhy jsou vždycky nejsilnější, protože lidé jsou po tříměsíční pauze natěšení, řekl organizátor trhů Tomáš Popp.

Návštěvnost trhů je poslední roky stabilní. „Loňskou sezonu jsem zaznamenal, že léto, kdy dříve býval propad, bylo podobně navštěvované jako pozdní jaro," uvedl organizátor trhů Tomáš Popp. Chodí také mnoho cizinců, zejména Němci, ale také Italové a Asiaté. Město si trhy propaguje, třeba v hotelech, dodal.

Většina návštěvníků trhů jde pro zboží ke stánkařům, které už léta zná. Zákazníci za nimi jezdí z celého Plzeňského kraje. Otevřeno je oficiálně od 08:00, ale u některých stánků už lidé nakupují od 06:00.

Ceny produktů zůstanou stejné jako loni

 „Třeba u zeleniny jsou u nás mnohem výhodnější, protože sedlák ji trhá v sezoně, má toho v tu dobu hodně a kromě kořenové zeleniny nic neskladuje," řekl. Kvalitní, sezonní a lokální jídlo se podle něj často koupí na trhu za lepší cenu než v běžném maloobchodě, protože nejde přes prostředníky. Na trzích prodávají z 90 procent prvovýrobci, ze 70 procent z regionu. „Takže přímo vidíte toho člověka, co to vyprodukoval, a můžete za ním i dojet," uvedl Popp.

Nejpopulárnější je zelenina, pak mléčné výrobky, maso a čerstvé pečivo. Zatím bude na trzích loňská cibule, mrkev, česnek a brambory ze skladů; první saláty, ředkvičky a jarní cibule budou až od konce dubna. První bylinky budou za týden, řekl Popp.

„Budeme tam mít novou prodejkyni - Japonku, která má českého manžela. Bude tam prodávat onigiri, což jsou takové svačinky - trojúhelníky z vařené rýže, plněné vajíčkem, kuřetem, jí se to z řasy," uvedl organizátor.

Pro trhovce i nakupující je podle Poppa ideální model prodeje do 12:00. Za místo na stánek zaplatí 1100 korun, a to s elektřinou i s daní. Je jedno, kolik zaberou metrů čtverečních a stánek si mohou zdarma půjčit.

Trhovci, kteří prodávají i v Praze, tvrdí, že v Plzni mají vyšší tržby a pochvalují si atmosféru prostoru před radnicí. Lidé si tam jdou nakoupit potraviny na týden dva, ale v Praze, třeba na Náplavku, kde hraje živá hudba, chodí "jen" posnídat, ochutnávat a bavit se. „V Plzni jsou dobré tržby a hlavně na ně nikdo nedělá machry. Zákazníci jsou vděční a hezky si s prodejci povídají," dodal Popp.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky farmářské trhy, místní farmáři, produkty z farem, Tomáš Popp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do centra se vrací oblíbené farmářské trhy, konat se budou každou sobotu až do Vánoc  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.