Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nadšenci se spolku Bikeheart přeměňují zdevastovanou kuželkárnu v Centrum cyklistiky

V Centrum cyklistiky se právě teď postupně mění bývalá zdevastovaná kuželkárna ve Štruncových sadech v Plzni. Za proměnou stojí spolek rekreačních cyklistických nadšenců Bikeheart, jehož cílem je šířit lásku k cyklistice napříč českou společností.  

„V první části, jejíž rekonstrukci chceme dokončit letos, ideálně začátkem léta, vznikne informační centrum, kout pro servis a opravu kol svépomocí nebo s asistencí obsluhy, osvěžovna a sociální zařízení. Tedy vše, co cyklista potřebuje před jízdou nebo po ní,“ říká zakladatelka spolku Bikeheart, Vendula Mirošovská.

Cyklisté také plánují posezení na dvorku, který je mezi budovou sokolovny a kuželkárnou. „Součástí dvora bude samozřejmě pořádný stojan na kola a prostor pro nabíjení elektrokol. Uděláme tady i pískoviště pro děti. Zatím máme v plánu udržet centrum v provozu celoročně. Během podzimu a zimy potřebuje řada sportovních klubů prostor pro své schůzky a tiskové konference, tak budeme rádi, když využijí vytvořeného prostoru,“ říká Mirošovská.

Objekt bývalé kuželkárny je od loňského roku veden jako nemovitá kulturní památka, takže architekti od počátečních příprav projektu komunikují s Národním památkovým ústavem. „Fakt, že budova s téměř stoletou historií nemusí skončit jako úplná ruina a jde zachovat její původní vzhled se líbil i sokolům, památkářům a prakticky každému, kdo posuzoval, jestli nás ve znovuoživení budovy podpoří. A ráda bych touhle cestou architektům moc poděkovala, protože jejich práce je sponzorským darem cyklistické komunitě v Plzeňském kraji,“ uvedla zakladatelka spolku Bikeheart.

Náklady na první etapu rekonstrukce činí dva miliony korun. Z Grantového programu Prazdroj lidem získal spolek 550 tisíc korun, další peníze vloží do projektu z vlastních úspor, z drobných sponzorských darů a v dubnu  běží crowdfundingová kampaň na Hithit.cz, kde si mohou lidé předplatit kávu, dort, servis kola, účast na kurzu, adoptovat si stůl a pomohou nám tak získat další prostředky na rekonstrukci.

„Během následujících let nás čeká rekonstrukce zbývající části budovy, včetně velkého bourání různých přístaveb, které se během let na původní objekt nalepily. To bude stát minimálně dalších pět milionů korun,“ doplnila Vendula Mirošovská.

Spolek Bikeheart má 40 stálých členů, pořádá vyjížďky pro veřejnost, vícedenní cyklokempy, kurzy první pomoci pro cyklisty, přednášky nebo dobročinné cyklobazárky s výtěžkem pro Kardiologickou ordinaci Dětské kliniky FN Plzeň. Jeho akcí se může účastnit kdokoliv.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky Centrum cyklistiky, Bikeheart, kuželkárna, Vendula Mirošovská, rekonstrukce, cyklistika, Bikeheart z. s., Plzeň, cyklista, Fakultní nemocnice Plzeň, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadšenci se spolku Bikeheart přeměňují zdevastovanou kuželkárnu v Centrum cyklistiky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.