Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pokud se do konce dubna neobnoví průmysl, začnou propouštět agentury své pracovníky

Pracovní agentury v Plzni, kde bylo na počátku března zaměstnáno asi 18 tisíc cizinců, si zatím drží zahraniční pracovníky bez práce na ubytovnách a pomáhají jim s nájmem. Většina agentur a zaměstnavatelů říká, že je tam udrží tak do konce dubna a pak, pokud se průmysl neobnoví, je zřejmě začnou pouštět. 

"Těch lidí bude v souvislosti s koronavirovou krizí jednoznačně přibývat, pokud se nerozběhnou fabriky, ale jsme na to připraveni," uvedl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD).

Městská policie posílila hlídky a všechny větší ubytovny monitoruje, zajíždí tam alespoň jednou denně, i v noci. "Probíhá terénní šetření prostřednictvím našich partnerských organizací zejména neziskových a zatím máme informace, že bez práce jsou zatím jen jednotlivci, kteří mají existenční problémy, nejenom s potravinami, ale celkově," řekl Zrzavecký.

Konflikty na ubytovnách i v bytech, které mají pronajaté zahraniční dělníci, podle radního přibývají. "Zatím jsou to jedinci, ale přiznejme si všichni, co to s námi dělá. Psychicky to není jednoduché, a pakliže se k tomu přidá alkohol, tak konflikty vznikají," uvedl. Za velikonoční svátky bylo několik případů, které prověřuje policie. "Pokud by to začalo eskalovat, tak jsme dohodnuti s městskou a státní policií, že se to bude více řešit," zdůraznil radní. Policie zatím hlídky neposilovala.

Plzeň plánuje v pondělí v bývalých kasárnách u průmyslové zóny Borská pole, otevřít centrum pro bezdomovce. Chce tak zabránit tomu, aby v ulicích šířili virovou nákazu. Ve zděné budově budou lůžka pro lidi v karanténě a v nedalekém stanovém městečku prostor pro další lidi bez domova. Budou tam mít teplou vodu, toalety, ochranné pomůcky, dezinfekci, pití a jídlo. "Vše je hotové. Už jsme tam navezli stany," řekl radní. Oplocený areál je mimo osídlenou oblast. Město zatím nemá informaci o tom, že byl by v Plzni nějaký nakažený bezdomovec, jichž žije ve městě podle odhadů přes 300.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan, Plzen.eu

Štítky cizinci, koronavirus, pracovní agentury, bezdomovci, Plzeň, ubytovna, Martin Zrzavecký, koronavirová krize, ČSSD, bezdomovec, průmysl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud se do konce dubna neobnoví průmysl, začnou propouštět agentury své pracovníky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.