Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zoo Plzeň bodovala se dvěma unikátními odchovy z roku 2019 v prestižní soutěži

Dva unikátní odchovy Zoo Plzeň z roku 2019 získaly významné ocenění v soutěži českých a slovenských zoologických zahrad. V kategorii Savci zvítězila plzeňská ježura novoguinejská, v kategorii Ostatní se na 2. místě umístili křovináři němí. V minulosti bodoval v této soutěži například první odchov nosorožce indického v Plzni, samice Maruška nebo expozice Česká řeka.

Do 26. ročníku se přihlásilo 44 odchovů ze čtrnácti zoologických zahrad. Do kategorie savci bylo přihlášeno 22 odchovů, do kategorie ptáci 12 a do kategorie ostatní 10 odchovů.

Na třetí pokus došlo v plzeňské zoo k úspěšnému odchovu mláděte ježury novoguinejské. Chovný pár obývá chovatelské zázemí Zoo Plzeň a odchované mládě je významným úspěchem. Plzeňská zoo chová ježury od roku 2012, kdy byla dovezena první dvě zvířata.

„První mládě přišlo na svět v roce 2016, bohužel uhynulo po několik týdnech. Po několika dnech uhynulo i mládě z ledna 2019. Po 20 dnech se však v expozici objevilo ještě další mládě, které se nám podařilo přirozeně odchovat,“ popsal největší chovatelský úspěch mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. V průběhu roku se zjistilo, že mládětem je samice. Jde o prvoodchov v rámci zoo České a Slovenské republiky!

Křovinář němý, zvaný bushmaster je nejdelším zmijovitým hadem, může dorůst délky až 3,5 m. Obývá podrost deštného pralesa v Jižní a Střední Americe. Ztrátou biotopů se řadí mezi ohrožené a vzácné druhy. Při chovu v zoo a pro jeho rozmnožení je třeba dodržovat teplotní cyklus, kde by neměla teplota přesáhnout 27 stupňů. Nyní je chová šest institucí v Evropě, první je rozmnožila dánská zoo Randers Regnskov.

„Plzeňský odchov by tak podle dostupných informací měl být druhý z evropských institucí. Z celkem devíti květnových vajec se od 6. srpna 2019 postupně vylíhlo všech devět zdravých mláďat, která měřila téměř 50 cm. Jde o dosud největší chovatelský úspěch v expozici Království jedu, pro které jde o vlajkový druh,“ zdůraznil i druhý významný odchov mluvčí zoo.

Ohodnoť článek

Foto Aneta Veberová / Kateřina Misíková

Štítky zoo Plzeň, odchov, soutěž, ocenění, ježura, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, zoologická zahrada, Plzeň, Martin Vobruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Plzeň bodovala se dvěma unikátními odchovy z roku 2019 v prestižní soutěži  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.