Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V novém rodinném pokoji může být s rodičkou přes noc i tatínek nebo sourozenec

Klatovská nemocnice se pochlubila novinkou v podobně takzvaného rodinného pokoje. Chce tak jít s trendem, kdy si ženy častěji během pobytu v porodnici přejí přítomnost svého blízkého a ideálně v prostředí, které co nejvíce připomíná domov. Rodinný pokoj je více civilnější. Disponuje běžným nábytkem a s ním i pohodlnou manželskou postelí.

„Porod je velmi emotivní záležitost, kdy si maminka i tatínek přejí, aby si odnesli kromě zdravého miminka hlavně příjemné, pozitivní pocity, a aby pro ně bylo narození dítěte jedním z nekrásnějších okamžiků života. Snažíme se proto své služby neustále vylepšovat a rodinný pokoj, kde může být s rodičkou přes noc jakákoli blízká osoba, je dalším krokem,“ popisuje vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Markéta Burešová.

Pobyt v rodinném pokoji včetně doprovodu stojí 1000 korun za noc. Doprovod si pak může doobjednat stravu. Maminka může využít všechny benefity porodnice včetně bufetového stravování. 

Pro tento pokoj neplatí návštěvní hodiny, funguje jako pokoj hotelového typu. Kromě manželské postele má také televizi, lednici, rychlovarnou konvici a vlastní sociálním zařízení. Nechybí ani nábytek jako noční stolek, nebo skříňky jsou v dekoru dřeva. „Samozřejmě budeme s maminkami dále mluvit a zjišťovat jejich potřeby a pokoj dále dovybavovat. Věříme, že takovou službu ženy ocení,“ doplňuje vrchní sestra.

Porodnice Klatovské nemocnice disponuje standardními dvoulůžkovými pokoji, které jsou vybavené vlastním sociálním zařízením, televizorem, nočními stolky a skříňkou a samozřejmě postýlkami a zázemím pro péči o dítě, jako je přebalovací pult, váha nebo vestavěná vanička. Dále jsou k dispozici dva nadstandardní jednolůžkové pokoje, kde je navíc lednice a další drobné vybavení. „Pobyt zde stojí 500 korun na noc. A nově tedy nabídku doplňuje rodinný pokoj. Rodička ho může využít, pokud je volný ve chvíli, kdy je přijata k porodu. Je určen ženám po fyziologickém porodu respektive pohybově soběstačným rodičkám,“ upřesnil mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Ročně tam přijde na svět až 900 dětí  

Klatovská porodnice je po fakultní nemocnici druhou největší porodnicí v Plzeňském kraji. V posledních letech se se tam pravidelně rodí 700 až 900 dětí ročně. Porodnice je v nejvyšším patře nové hlavní budovy z roku 2012 a má k dispozici nejen moderní zázemí včetně porodních boxů, ale i špičkové přístrojové vybavení. Porodnice je držitelem certifikátu Baby Friendly Hospital.

„Zajišťujeme komplexní porodnickou péči od 34. týdne těhotenství. Prenatální servis pak poskytujeme i všem těhotným z privátních ambulancí od 36. týdne těhotenství. U každého porodu je přítomen pediatr. Upřednostňujeme fyziologické vedení porodů bez zbytečných zásahů. Respektujeme fakt, že porod je primárně proces zcela přirozený a vítáme, pokud je se ženou u porodu partner nebo jiná blízká osoba. Dítě přikládáme k prsu matky co nejdříve a péče o fyziologické novorozence probíhá v režimu rooming-in se snahou o plné kojení,“ popisuje primář gynekologicko-porodnického oddělení Bohumil Kuneš.

Porodnice dále poskytuje alternativní možnosti a přizpůsobuje se i případnému individuálnímu porodnímu plánu rodiček po předchozí konzultaci. Pro těhotné ženy pořádají porodní asistentky těhotenské kurzy a pro zdravý vývoj dítěte pak dětské sestry babymasáže. 

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Nemocnice Plzeňského kraje | Zdroj Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky rodinný pokoj, porodnice, nadstandardní pokoje, rodinné prostředí, Klatovská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V novém rodinném pokoji může být s rodičkou přes noc i tatínek nebo sourozenec  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.