Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Road movie festival přiveze 40 filmů z pěti kontinentů, nabídne i kultovky nebo horor z roku 1922

Do Plzně se vrací v pořadí sedmý ročník International Road Movie Festivalu (IRMF). Od 16. do 19. října potěší všechny milovníky filmu, dokumentů i muziky. V kontextu s letošním Rokem české hudby totiž každý večer doplní koncerty kapel z české alternativní scény, chybět nebudou ani diskuze s filmovými tvůrci či přednášky.

„Ať už vás láká pohyb na plátně, nebo ten skutečný, čeká vás pestrá nabídka. Jeden film vás zavede na okraj civilizace, zatímco další otevře diskusi o osobních i společenských zápasech. Nezapomněli jsme ani na ty nejmenší. Pro děti a jejich rodiče je připraven speciální program, protože i malí dobrodruzi mají své road movie, například při hledání Nema,” shrnuje umělecký ředitel IRMF Ondřej Bíba.

Festival se letos přesune z tradičního místa v kreativní zóně DEPO2015 do centra alternativní kultury Moving Station v prostorách vlakového nádraží Plzeň - Jižní Předměstí.  Předprodej vstupenek probíhá na webu irmf.cz. Tam mohou diváci najít informace o všech 40 snímcích a další festivalové novinky.

Dospělým divákům nabídne festival kultovní snímek Strach a hnus v Las Vegas režiséra Terryho Gilliama z roku 1998. Festival láká na speciální projekci na 35mm filmu. Tento šílený drogový večírek plný absurdity a divokých zvratů doprovodí koncert kapely Mad Velvet, jejíž energický a syrový zvuk perfektně podtrhne atmosféru filmu. Pro fandy hororu pořadatelé přichystali projekci klasického němého snímku Upír Nosferatu. Ten doprovodí experimentální hudba hudebníka Hjörtura. Chybět nebude ani speciální projekce ikonického road movie Thelma a Louise se Susan Sarandonovou a Geenou Davisovou.

Dokumenty o vodě, horských hřebenech i lidské psychice

Festival zahájí pásmo krátkých dokumentů a vodních road movie. Jde například o snímek Cesta vody cestovatele a rodáka z Plzeňska Tomáše Vaňourka, který na své expedici po stopách výpravy Hanzelky a Zikmunda natočil v Africe záběry o hospodaření s vodou a o jejím významu. Zahajovací snímek Mosty je vhledem do lidské psychiky, klade otázky smyslu života, lásky a ztráty. V bloku Na cestě horskými hřebeny festival uvede například snímek Adrenalinové sny na křídlech padáku o dvouměsíční dobrodružné cestě francouzského profesionálního paraglidisty Françoise Ragolskiho přes odlehlá místa Tádžikistánu, Pákistánu, Indie a Nepálu.

Sekce BE EQUAL nabídne snímky jako Prorazit hranice a Queer opeřenec na Blízkém východě, které popisují osobní cesty jednotlivců překonávající sociální bariéry a předsudky ve společnosti. Pořadatelé se v této sekci zaměřují na silné a emotivní příběhy odrážejí odvahu a odhodlání hledat svobodu a vlastní identitu v netolerantních kulturách.

„Každý večer festivalu bude zakončen koncertem kapel, které vybíráme tak, aby rezonovaly s promítanými filmy a dotvořily atmosféru celého dne. Diváci se tak mohou těšit na nekončící záplavu tónů a příběhů, které je vtáhnou nejen do sedadel, ale i na taneční parket,”dodal výkonný ředitel festivalu Václav Martinovský.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením International Road Movie Festival

Štítky road movie festival, IRMF, filmový festival, dokumenty, Moving Station

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Road movie festival přiveze 40 filmů z pěti kontinentů, nabídne i kultovky nebo horor z roku 1922  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.