Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Policie zasahuje v sídle sekty, kde došlo k tragickému domácímu porodu

Policisté zasahují v sídle centra Ohnivý drak v Plasích na severním Plzeňsku, kde v září došlo k domácímu porodu. Žena byla v kritickém stavu a později v nemocnici zemřela. Malá holčička skončila u pěstounů. Vůdce komunity později na internetu veřejně vyhrožoval policistům, kteří případ vyšetřují.

„Na místě provádíme úkony trestního řízení," řekla bez dalších podrobností policejní mluvčí Hana Kroftová. Podle dostupných informací provádí policie domovní prohlídku. Podle ČTK to ale přímo nesouvisí s vyšetřováním domácího porodu. Vůdce společenství Lukáš Stančík je velmi aktivní na YouTube, kde před časem vyhrožoval policii. „Ty zmr*e jeden policajtskej, zvu tě sem, vole. Mám tady boxerky! Uvidíš!“ spílal na jednom z videií. Během úterka také zveřejnil video, kde mluví o tom, že dostal předvolání na policii k podání vysvětlení ohledně vyhrožování a pomluvy.

„Stančík, vyhrožování, pomluva. Já bych vám rád něco řekl. Blíží se období 11.11 a tím to začíná. Budou se dít divné věci a půjde vám o kejhák. Potom budete za námi chodit s prosíkem, abychom vám pomohli. Teď se mám zabývat nějakýma ču*ákovinama, že o někom řeknu, že je č*rák nebo p*ča. Tak to jděte do p*dele. Na vás na všechny, vy zm*di de*ilní přijde velké peklo!“ hřímá na záznamu.

Porod v sídle náboženského hnutí

Celou republikou ale otřásl především porod, ke kterému došlo 8. září. Zprvu to vypadalo dobře, brzy ale přišly komplikace. Do nemocnice se rodička dostala až druhého dne. Později vyšlo najevo, že byla 12 hodin propojená s dcerou pupeční šňůrou. Znepokojivé okamžiky zachytil během živého přenosu na YouTube už zmíněný Stančík. V závěru vysílání k němu přiběhla žena a informovala ho o špatném stavu čerstvé maminky. „Sedí na záchodě. Vůbec nevnímá. Je úplně bílá. Ztrácí vědomí. Je to úplně hrozný pohled. Nevím, jestli bychom neměli něco udělat,“ říká. Videa autor již skryl.

Žena byla v kritickém stavu a bohužel po pár dnech zemřela. Případem se okamžitě začala zabývat policie. „Zjišťujeme, zda došlo či nedošlo k nějakému protiprávnímu jednání. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Ještě tentýž den, kdy ženu odvezla sanitka, obdržela policie oznámení, že chce někdo ublížit zdravotníkům v lochotínské nemocnici a že to má souvislost s případem v Plasích. Do nemocnice proto vyjely policejní hlídky. K žádnému incidentu už tam ale nedošlo. 

Otec holčičky prosil o peníze na Facebooku

Partner rodičky a otec dítěte Marian P. následně na sociálních sítích žádal lidi o finanční pomoc. Odmítá také, že by šlo o porod v centru sekty, nazývá to „společným bydlením s příteli.“ „Dostal jsem se do složité situace. Narodila se nám holčička Evelínka, po porodu zemřela moje partnerka Linda. Evelínka je úplně zdravá a jediné, co teď je překážkou k tomu, aby nám ji dali domů, je finanční situace. Nemám téměř žádné peníze a když budu pro OSPOD neschopen finančně zajistit veškerou péči pro dcerku, půjde do pěstounské péče. Moc váš prosím o pomoc, protože nemohu dopustit, aby Evelínka ztratila oba rodiče,“ psal Marian na Facebook.

Mnoho komentářů posléze smazal a uživatele zablokoval. Někteří ho vinili za smrt ženy a přáli mu smrt. „Jsem pro lidi nemakačenko, přestože jsem pracoval celý život a nepracuji pouze posledních devět měsíců,“ dodal Marian. Podle deníku Právo patří dům v Plasích právě Marianovi, který ho proměnil v centrum Ohnivý drak.  Ze záznamů, co členové sami sdílejí, vyplývá, že tam žije skupina lidí i minimálně jedno malé dítě. Marian se často objevuje ve videích nechvalně proslulého Stančíka, který je zakladatelem náboženského hnutí Cesta světla nebo také Život v srdci. Prohlašuje se za boha a tvrdí, že ženu posedl zlý duch, takzvaná bába šedivá.

Tento démon je podle Stančíka v každé ženě a je třeba ho dostat ven. Například tím, že ženu zmlátí. K bití své partnerky se před lety sám přiznal ve videu. „Po čtyřech letech už by to měla Gabriela vědět. Ale neví. Tak si s ní prostě ta bába šedivá včera večer vytřela p*del. A já si potom vytřel p*del s tou šedivou bábou. Zmydlil jsem a zmlátil Grabrielu jako nikdy,“ přiznal na videu, které je stále k dohledání na internetu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky sekta, náboženské hnutí, domácí porod, Lukáš Stančík, policejní zátah, domovní prohlídka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie zasahuje v sídle sekty, kde došlo k tragickému domácímu porodu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.