Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Oslavy vzniku republiky nabídnou prohlídky unikátních lokalit, koncerty i obří loutku lva

Státní svátek v pondělí 28. října oslaví západočeská metropole prohlídkami jindy nepřístupných míst, komentovanými procházkami nebo okružními jízdami historických vozů. Součástí programu budou čtyři desítky cílů, kam se lidé dostanou za zvýhodněné vstupné. Podívat se mohou do Luftovy zahrady, Loosových interiérů nebo do obou synagog. Akce vyvrcholí lampionovým Průvodem světel a tichým ohňostrojem na náměstí Republiky. K vidění bude i obří loutka lva.

„Vznik samostatné republiky se v Plzni každoročně slaví tradičně aktivně a s celou rodinou. Ani letos tomu nebude jinak a připravený program je opravdu pestrý. Vstřícné je také vstupné, a to ve výši 28 korun, někde zdarma a na sedmi vybraných místech pak bude možné uplatnit 28% slevu ze standardní ceny,“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Chci, aby návštěvníci viděli byt a měli k tomu i zábavnou show, říká oblíbený průvodce po Loosových interiérech

Jiří Petrásek není ledajaký průvodce. Každá prohlídka Loosovým interiérem, kterou velmi poutavým a zábavným způsobem vede, končí potleskem a úsměvy na tvářích návštěvníků. To je také pro něj ta největší odměna. Sám o sobě říká, že jeho negativní...

Lidem se otevře například oblíbená Luftova zahrada, Památník obětem zla v Hruškově meditační zahradě a také se prostřednictvím komentovaných prohlídek podívají do Velkého i Nového divadla, katedrály sv. Bartoloměje, obou synagog a vybraných Loosových interiérů.

Například v TechToweru budou tři prohlídky, z nichž první dvě nabídnou ukázku bezpilotních letounů a další techniky, kterou plzeňští dronaři využívají při spolupráci s IZS.

„Zájemci mohou navštívit muzea, galerie, historické podzemí, zoo, DinoPark, rozhledny Chlum a Krkavec i oblíbenou experimentální stanici Techmania Science Center včetně 3D Planetária. Kangoo jumps s Marinou nebo jumping s Aničkou nabídne Krašovská Aktivity centrum Plzeň, která navíc zorganizuje Charitativní bazárek a výtěžek z něj věnuje Fakultní nemocnici Plzeň,“ vyjmenovává mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Debaty, koncerty i obří loutka lva

„Scéna současného umění Moving Station připravila večerní veřejnou debatu Jak se vede Česko, Slovensko? s osobnostmi ze světa kultury a publicistiky a Divadlo Alfa láká u příležitosti Roku české hudby diváky starší 10 let na představení Chcete Smetanu?, kde se propojí se světem vážné hudby, a to z vážných i rozverných důvodů,“ přiblížila vedoucí městského oddělení prezentace a marketingu Jana Komišová.

Čtvrtý obvod láká na komentovanou procházku starou Doubravku nebo prohlídkou kostela sv. Jiří. Děti se mohou vydat na stopovačku Poznej Doubravku.

Na náměstí Republiky nebude chybět gastrozóna. Velkým tahákem také bude šestimetrová loutka lva. Jde o interaktivní instalaci vyrobenou v produkci V.O.S.A. Theatre pro EXPO 2020, aby reprezentovala český národní znak.

Celodenní oslavy zakončí vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka. Odtamtud vyjde v 18:00 Průvod světel. Ten se vydá po trase Klatovská třída, Smetanovy sady a Františkánská ulice. Slavnostní den vyvrcholí ohňostrojem na náměstí Republiky. Světelné efekty doplní hudební doprovod. Podrobnosti o programu najdete na webových stránkách plzen28rijen.eu.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením V.O.S.A. Theatre

Štítky 28. říjen, státní svátek, oslavy vzniku republiky, kulturní akce, sportovní akce, kultura, Loosovy interiéry, zoo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy vzniku republiky nabídnou prohlídky unikátních lokalit, koncerty i obří loutku lva  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.