Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Před pěti lety zemřel plzeňský rodák Karel Gott. Vesnička, kam jezdil od dětství, mu věnovala muzeum i knihu

Přesně před pěti lety zemřel plzeňský rodák a zlatý slavík Karel Gott. Pravidelně na něj vzpomínají i ve vesničce na Rokycansku, kam jezdil jako dítě za svými prarodiči. Do Újezdu u Svatého Kříže se vracel i později. Obec podporoval, povídal si s místními v tamní hospůdce a před lety jim daroval i svůj obraz. V hostinci mu také věnovali vzpomínkovou místnost, kam jezdí lidé z celého světa. Poslední novinkou je kniha "Tam, kde Karel býval kluk.“

Když Karel Gott poprvé vážně onemocněl, vysadili v Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku lípu. Strom na návsi u kostelíka dnes slouží jako pietní místo, kde se místní i návštěvníci pravidelně setkávají, aby vzpomněli na svého oblíbené zpěváka a “souseda“. Gott totiž do vesničky jezdil od dětství za prarodiči, později za svou sestřenicí a přáteli. Podle místních se rozhodně nechoval jako celebrita. S každým se zdravil, prohodil pár slov nebo poseděl v tamní hospůdce. Nezpíval, ale vyprávěl o svých zážitcích. I tyto vzpomínky jsou základem knihy „Tam, kde Karel býval kluk."

Karel Gott zemřel 1. října 2019. V Újezdu v té době začala lípa chřadnout a místní v tom viděli určitou symboliku. Na setkání se tam s ním přišlo rozloučit zhruba dvě stě lidí.

„Vznikla na popud fanklubu Karla Gotta. Když zemřel, tak jsme udělali vzpomínkovou knihu, kam lidé zapisovali všechny své zážitky, které s ním měli. Přikládali i fotografie. Pak jsme knihu umístili do muzea a návštěvníci si tam psali své vzpomínky na Karla Gotta. Když jsme tam teď na jaře měli vzpomínku k jeho nedožitým 85. narozeninám, tak padl dotaz, zda by bylo možné knihu oficiálně vydat," popsala Plzeňské Drbně starostka Alena Manková. Kromě toho obsahuje publikace i zajímavé informace o obci. K zakoupení je v muzeu a na úřadě.

Do Svaťáku jezdí lidé z celého světa

Dodnes navštěvují vzpomínkovou místnost nemalé počty fanoušků. Obdivovat mohou desítky exponátů. Tím nejcennějším je obraz, který Karel Gott své milované vesničce sám věnoval. Jde o obraz mladé dívky s názvem Na starém bělidle. „Báječným lidem ze Svaťáku,“ připsal zlatý slavík ve věnování. Kromě toho jsou v muzeu také obaly desek, hokejový dres od Jaromíra Jágra a velké množství fotografií i portrétů zlatého slavíka. „Zájem je stále velký. Když tu byla akce na jaře, tak přijeli lidé z Německa, Slovenska a měli jsme tu i Američany,“ doplnila starostka. Karel Gott naposledy Újezd navštívil v létě 2019 v rámci natáčení životopisného dokumentu Karel.

Mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík a Český slavík se narodil v Plzni 14. července 1939. V západočeské metropoli žil s rodiči do roku 1945, poté se přestěhovali do Prahy. Karel Gott se vyučil elektromontérem. V 50. letech 20. století začal vystupovat jako amatérský zpěvák a účastnit se pěveckých soutěží. Začátkem 60. let začal studovat zpěv na pražské konzervatoři. Milníkem jeho kariéry byla nabídka na angažmá do divadla Semafor v roce 1962, o rok později získal svého prvního Zlatého slavíka.

Od roku 1965 se prodalo kolem 50 milionů nosičů jeho desek, což z Karla Gotta dělá nejúspěšnějšího českého interpreta. Vydal více než 290 sólových alb v zahraničí i na domácí scéně, kromě „slavíků“ získal přes 120 televizních ocenění, osm zlatých desek, jednu diamantovou desku, opakovaně se umisťoval na prvních příčkách hitparád a prodeje desek. Nazpíval téměř 1000 písní. Nejslavnější český zpěvák se 2. listopadu 2009 stal čestným občanem města Plzně.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Magistrát města Plzně a Újezd u Svatého Kříže

Štítky Karel Gott, Újezd u Svatého Kžíře, zlatý slavík, výročí, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před pěti lety zemřel plzeňský rodák Karel Gott. Vesnička, kam jezdil od dětství, mu věnovala muzeum i knihu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.