Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Je rozhodnuto, senátorem za obvod Rokycany se stane Miroslav Kroc, za Domažlice Jan Látka

Senátorem ve volebním obvodu Rokycany bude Miroslav Kroc (STAN), má 56,12 procenta hlasů, v obvodu Domažlice se senátorem stane Jan Látka (ANO), ve druhém kole senátních voleb získal 55 procent hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání hlasů na www.volby.cz.

Jan Látka zvítězil nad dosavadním senátorem Vladislavem Vilímcem (ODS). Ten dostal 44,99 procenta hlasů. Druhého kola voleb se v obvodu Domažlice účastnilo 16,24 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 30,69 procenta.

Látka již senátorem byl

Sedmdesátiletý Jan Látka byl zastupitelem Plzeňského kraje od roku 2004, letos už nekandidoval, bývalým domažlickým senátorem za sociální demokracii v letech 2012 až 2018 a někdejším starostou Domažlic.

Rodák z Karlových Varů vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Plzni. V roce 1976 nastoupil u Okresního stavebního podniku v Domažlicích jako elektroprojektant, později byl vedoucím projektantů, V letech 1991 až 1998 vedl vlastní firmu, současně pracoval v reklamní agentuře BOOM v Karlových Varech, kde se později stal společníkem.

V politice se angažuje od druhé poloviny 90. let. V roce 1997 vstoupil do ČSSD (nyní SOCDEM), jejímž členem byl do roku 2022, poté vstoupil do ANO. Mezi roky 1998 a 2022 byl zastupitelem Domažlic, první dvě volební období působil jako starosta. V letech 2006 až 2012 zasedal ve Sněmovně, kde působil mimo jiné jako místopředseda výboru pro životní prostředí. Na podzim 2012 se stal senátorem, ve finále porazil klatovského starostu Rudolfa Salvetra (ODS). Mandát v roce 2018 neobhájil, porazil jej Vladislav Vilímec z ODS, který byl letos jeho soupeřem ve finále volby.

Od roku 2008 je zastupitelem Plzeňského kraje, zůstal jím jej i poté, co na začátku roku 2022 opustil řady sociální demokracie a začal spolupracovat s regionálním klubem ANO. Letos už se o mandát v krajském zastupitelstvu neucházel.

Miroslav Kroc v obvodu Rokycany porazil Petra Vanku (ANO), který získal 43,87 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zde zúčastnilo 16,59 procenta voličů, v prvním hlasovalo 30,75 procenta. Dosavadní senátor Pavel Karpíšek (ODS) neuspěl už v prvním kole volby.

Kroc působí i ve vedení Sokola

Sedmapadesátiletý Miroslav Kroc je starostou Břas na Rokycansku a prvním místostarostou České obce sokolské.

Dlouhá léta působil ve státní správě, byl mimo jiné přednostou okresního úřadu, později pracoval na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a na ministerstvu vnitra. Věnoval se školství, vědy a výzkumu, sportu a také sociální a zdravotní oblasti. na vnitru působil i v době českého předsednictví v EU v roce 2009.

Do komunální politiky se poprvé zapojil v roce 1994, kdy byl jako nestraník za ODS na jedno období zvolen do zastupitelstva Břas. Znovu se už na místní nezávislé kandidátce stal zastupitelem až v roce 2014, kdy se stal starostou. Funkci poté dvakrát obhájil. Od roku 2020 zasedá Kroc také v zastupitelstvu Plzeňského kraje, zvolen byl jako nestraník na kandidátce ODS, letos kandidoval za STAN, mandát získal díky preferenčním hlasům.

Od mládí se věnuje sportu, hrál národní házenou, je aktivním funkcionářem České obce sokolské. Od června 2016 do dubna 2024 byl místostarostou Sokola, letos v dubnu byl zvolen jeho prvním místostarostou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením STAN, ANO

Štítky Senát, volby, Plzeňský kraj, Domažlice, Rokycany, Kroc, Vanka, Látka, Vilímec, Karpíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je rozhodnuto, senátorem za obvod Rokycany se stane Miroslav Kroc, za Domažlice Jan Látka  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.