Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Mistrovství světa v rally opět míří na Šumavu. Tentokrát s pěti českými posádkami

Druhý ročník Středoevropské rally, která zůstává součástí mistrovství světa, zná startovní listinu. Do soutěže by mělo odstartovat čtyřiačtyřicet posádek, z toho pět českých. Chybět nebude ani celá světová špička s vozy specifikace Rally1. Stejně jako loni na ní může být dekorován nový světový šampion. Před rokem získal titul Fin Kalle Rovanperä, letos je lídrem seriálu Thierry Neuville z Belgie. Před soutěží, která slavnostně odstartuje u Pražského hradu, se ale ještě jede tento víkend Chilská rallye, která může leccos změnit.

S druhým továrním Hyundaiem I20 N Rally1 Hybrid pojede Ott Tänak, třetí bude pilotovat zkušený Andreas Mikkelsen. Tovární tým Toyoty nasadil Sébastiena Ogiera a Elfyna Evanse, které doplní Takamoto Katsuta a Sami Pajari. Za M-Sport Ford pojede Adrien Formaux a Grégoire Munster.

Pět českých posádek

S českou vlaječkou za svými jmény odstartuje do druhého ročníku Středoevropské rally pět posádek. V kategorii WRC2 dvojice Filip Mareš a Radovan Bucha s Toyotou Yaris GR. „Pro nás je to nejen velká premiéra, ale také splnění snu. Nejen to, že se u nás světová soutěž jede, ale že na ní můžeme startovat i my. Těším se na domácí publikum, jet světovou rally v České republice je opravdu velmi speciální záležitost. Na druhou stranu také velký závazek k fanouškům a našim partnerům, kterým za tuto příležitost mnohokrát děkuji. Věřím, že se nám bude dařit, a kromě dobrého výsledku si ze Středoevropské rally přivezeme také další nezapomenutelný zážitek,“ shrnul Filip Mareš.

Se Škodou Fabia RS Rally2 odstartuje Věroslav Cvrček s Petrem Těšínským. „Start na mistrovství světa byl vždycky můj sen, a že pojedeme světovou rally doma v České republice, to je pro nás velká pocta. Ve skrytu duše jsem si to přál a doufal, že se mi to někdy podaří, ale původně to vůbec nebylo v plánu. Díky obrovské podpoře mé rodiny, celého týmu, kamarádů a našich skvělých partnerů si splníme velký sen. Konečné rozhodnutí ale padlo pouhé čtyři dny před uzávěrkou, takže nyní probíhají horečné přípravy,“ dodal Věroslav Cvrček.

S identickou Fabií pojede také Petr Nešetřil s Jiřím Černochem. „Před rokem nás atmosféra Středoevropské rally naprosto uchvátila. Už jen startovní rampa v obležení diváků před kulisami Pražského Hradu byla neuvěřitelným zážitkem. Ale byla to také nesmírně náročná rally, obzvlášť s autem, jako je Porsche 911. Do cíle nás hnala neuvěřitelná divácká atmosféra nejen u nás, ale také v Německu a Rakousku. Devětsetjedenáctce skončila homologace, takže jsme letos přesedlali na Fabii RS Rally2. Pro mě to znamená úplně odlišný styl jízdy, ale moc se těším,“ popsal Petr Nešetřil.

Boj o titul vicemistra v kategorii WRC3

O titul vicemistra světa bude v kategorii WRC3 bojovat Jan Černý a Ondřej Krajča. „Je to něco neskutečného, před rokem jsem na Středoevropské rally startovat nemohl, měli jsme v tom samém termínu jiné závody. Ale když jsem viděl v televizi atmosféru u Hradu a v Chuchli, měl jsem z toho husí kůži. Popravdě jsem nevěřil, že se u nás světová soutěž pojede a jsem nadšený, že se to Autoklubu povedlo. Je to splněný sen mnoha fanoušků a také můj, protože letošní ročník si nenecháme ujít. Čeká nás závěrečný závod ve WRC3, stále máme šanci bojovat o titul vicemistra, takže musíme zajet dobrý výsledek a tomu podřizujeme vše,“ vypíchl Jan Černý.

Pětici českých posádek doplní vítězové série ERC Fiesta Rally3 Trophy Filip Kohn s anglickým navigátorem Tomem Woodburnem. „V letošní sezóně jsme zatím odjeli v rámci mistrovství světa v kategorii WRC3 švédskou a chorvatskou rally, Central European Rally bude tedy naším třetím světovým startem. V průběhu sezóny se měnil formát kategorie WRC3, čemuž jsme museli přizpůsobit naše plány a přihlásili se do pohárové série ERC Fiesta Rally3 Trophy, kterou vypsal přímo M-Sport. Tento pětidílný seriál jsme vyhráli a jako cenu od M-Sport Poland máme možnost startovat právě na Central European Rally,“ uzavírá Filip Kohn.

Středoevropská rally odstartuje ve čtvrtek 17. října ceremoniálním startem na Hradčanském náměstí, potom se jede speciální divácká zkouška Powertica Arena Velká Chuchle a následně RZ v Klatovech, v pátek pak bude na programu šest měřených úseků na české straně Šumavy. Během soboty a neděle předposlední díl MS pokračuje deseti rychlostními zkouškami v Rakousku a Německu, cíl je v neděli v Pasově.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Central European Rally

Štítky Rallye, Šumava, posádky, závod, auta, mistrovství světa, sportovní soutěž, Pražský hrad, Česko, Německo, Filip Mareš, Petr Nešetřil, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistrovství světa v rally opět míří na Šumavu. Tentokrát s pěti českými posádkami  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.