Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Město hledá vánoční strom, který ozdobí náměstí. Vhodný je smrk, jedle nebo douglaska

Nabídněte vánoční strom roku 2024. Tak zní žádost, kterou město Plzeň oslovuje nejen své obyvatele, ale i ty, kteří žijí v jeho okolí. Vzrostlý jehličnan, který musí splňovat hned celou řadu kritérií, se na náměstí Republiky rozzáří o první adventní neděli.

„Jako každý rok se obracíme na obyvatele regionu s tím, zda by našemu městu darovali jehličnan, který jim už u jejich domu stíní či jinak překáží. Může udělat radost tisícům obyvatelům Plzně i návštěvníkům našeho města. Vánočně nazdobený bude v adventním čase kralovat Plzni,“ vyzval primátor města Roman Zarzycký.

Vhodný je především smrk, jedle nebo douglaska o výšce zhruba mezi třinácti až patnácti metry pravidelného kuželovitého tvaru s neprosychajícími větvemi. „Důležité také je, aby ke stromu byl přístup pro jeřáb a nákladní auto, abychom mohli zajistit jeho bezpečné pokácení a odvoz na náměstí Republiky. Ne každý strom je vhodný. I po poražení bude nutné prozkoumat, zda není poškozený nebo napadený hnilobou. Výběr stromu musí posoudit také technici z veřejného osvětlení, aby rozhodli, zda strom splňuje parametry pro umístění vánočních světel a ozdob,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

V loňském roce se středobodem plzeňských vánočních trhů stal patnáct metrů vysoký smrk ztepilý z Dýšiny, který městu daroval Václav Kabrna. Plzeň jej nakonec vybrala mezi patnácti jehličnatými velikány.

Nabídku s uvedením adresy pozemku a kontaktem na majitele, případně i s fotografiemi stromu a pozemku, mohou lidé zasílat na Správu veřejného statku města Plzně, Klatovská 10-12, Plzeň, 301 00, nebo na mailovou adresu svsinfo@plzen.eu.

Výběr vánoční stromku skončí 15. října. Vzhledem k adventním trhům na náměstí Republiky se bude nainstalovat už v průběhu listopadu. Slavnostně se rozsvítí v první adventní neděli, ta letos vychází na 1. prosince.

Rozsvěcení vánočních stromů patří mezi oblíbené adventní akce i v dalších částech města. Prvním letos bude plovoucí stromek na hladině Borské přehrady, a to 29. listopadu. „Stejně jako v loňském roce k němu vyrazí průvody s lampiony ze čtyř míst: Bor, Litic, Valchy a Výsluní. V areálu Škodalandu pak návštěvníky před samotným rozsvíceném stromu čeká kulturní program a soutěže pro děti," uvádí starosta třetího městského obvodu David Procházka.

Rozsvícení svých stromů se již tradičně dočkají i obyvatelé dalších velkých obvodů, tedy Lochotína, Doubravky a Slovan, ale i těch menších. Rozsvěcovat se budou stromky také v mnoha místních částech centrálního městského obvodu, kromě toho největšího na náměstí Republiky budou zářit na Skvrňanech, Borech, na Valše, v Radobyčicích nebo na Nové Hospodě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením MMP

Štítky Plzeň, strom, smrk, jedle, douglaska, rozsvícení, advent, Vánoce, náměstí, trhy, primátor, Zarzycký, Tolar, Procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město hledá vánoční strom, který ozdobí náměstí. Vhodný je smrk, jedle nebo douglaska  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.