Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Odložte výlety na Šumavu, vzkazuje vedení národního parku turistům před Velikonocemi

Vedení Národního parku Šumava upozorňuje před nastávajícím velikonočním víkendem veřejnost, že Česká republika se i nadále nachází v nouzovém stavu. Přesto se očekává, že se tisíce návštěvníků vypraví na Šumavu. Mimo provoz je tam veškerá návštěvnická infrastruktura v obcích na území NP Šumava.

„Cestovat lze zatím pouze velmi omezeně, například do zaměstnání nebo na nákupy či k doktorovi. I tak ale v uplynulém víkendu navštívily Národní park tisíce návštěvníků a předpokládáme, že i přes pokračující restrikce tomu nebude jinak ani tentokrát. Připomínáme tedy, že veškerá informační a návštěvnická centra Národního parku Šumava jsou uzavřena,“ vzkázal mluvčí parku Jan Dvořák.  

Uzavřeny jsou i výběhy s vlky, jeleny i rysy. Naopak strážci Národního parku Šumava jsou neustále v terénu. „V tomto ohledu připomínáme, že na území NP Šumava je možné parkovat pouze na vyhrazených parkovištích a parkovacích plochách. Mnohá parkoviště jsou uzavřena. Parkováním mimo tyto vyhrazené plochy se řidiči vystavují pokutě ve výši až několika tisíc korun,“ zdůraznil mluvčí Dvořák.  

Platí i nadále také to, že je zakázán mimo vyhrazené stezky vstup do klidových území NP, značených v terénu jako 1. zóna. „Žádáme vás však, abyste dbali vydaných nařízení Vlády ČR v rámci nouzového stavu a nezvyšovali svým cestováním riziko nákazy novým typem koronaviru Covid-19,“ doplnil mluvčí Národního parku Šumava.  

V Česku se přes Velikonoce nebudou zpřísňovat bezpečnostní opatření kvůli novému typu koronaviru, současná jsou dostačující. Po jednání Ústředního krizového štábu to ve středu řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Policie bude podle něj dodržování opatření kontrolovat stejně jako doposud.

„Jsme přesvědčeni, že současná opatření stačí,“ řekl Hamáček. Spoléhá na to, že si lidé uvědomí, že i při návštěvě mohou někoho nakazit. „Věřím, že lidé jsou a budou rozumní a nepustí domů někoho, kdo by jim tam mohl potenciálně zanést nějakou nemoc,“ řekl Hamáček. "Kdybych byl doma, tak prostě neotevřu, protože bych se bál, že mě někdo nakazí, a věřím, že takto budou uvažovat i naši spoluobčané," dodal.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky NP Šumava, návštěvnost, infocentra, výběhy se zvěří, koronavirus, turistický ruch, parkoviště, Národní park Šumava, Šumava, Velikonoce, Česko, Jan Hamáček, Jan Dvořák, COVID-19, ČSSD, Ústřední krizový štáb, národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odložte výlety na Šumavu, vzkazuje vedení národního parku turistům před Velikonocemi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.