Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Meteorologové rozšířili varování před povodněmi na část Plzeňského kraje, strážníci páskují cestu k náplavce

Extrémní stupeň nebezpečí povodní platí aktuálně pro Rokycany, Blovice, Nepomuk, Horažďovice a Sušici. K nedělní 18. hodině je na povodňovém stupni pouze Klabava v Nové Huti na Plzeňsku. Podle hydrologů ale vystoupají hladiny některých řek během pondělka. To se týká například Úslavy v Koterově, Otavy v Sušici nebo už zmíněné Klabavy.

Plzeňští krajští hasiči vyrazili na pomoc svým kolegům do Olomouce. Celkem odjelo 17 příslušníků se třemi cisternami, čtyřmi přívěsy s čluny, jedním dopravním a jedním velitelským automobilem.

„Nejhorší situaci očekáváme na Otavě, Úslavě a Klabavě,“ sdělil hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Předpověď počasí pro Plzeňský kraj na noc a pondělí upozorňuje na další srážky. Zataženo má být i přes den, zpočátku na většině území s trvalejším deštěm. Odpoledne na severozápadě srážky postupně ustanou, naopak na jihu a jihovýchodě, především na Šumavě a v Pošumaví,  bude pršet nadále a místy i vydatněji. Během dne očekávají meteorologové srážky s úhrny většinou mezi deseti až 20 litry na metr čtvereční. Nejvíce srážek očekávají v Brdech a na Šumavě, kde to bude kolem 50 milimetrů, tedy litrů na metr čtvereční.

Tolik vody napršelo od středeční noci do nedělního odpoledne, zdroj: ČHMÚ

„Předpokládáme, že v následujících dnech může vodní tok znovu dosáhnout I. a II. SPA. Proto žádáme občany města i nadále o obezřetnost,“ apeluje na občany město Sušice. Právě tam se řeka Otava dostala už během soboty na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň. Do večera ale voda opadla a vrátila se zpět do koryta.

Situaci pečlivě sledují i v Klatovech, kde mají připravenou zásobu pytlů s pískem pro případnou druhou vlnu dešťů. Vodu sledují také strážníci, kteří zabezpečují přístupy k vodě a odhánějí zvědavce nebo nezodpovědné vodáky. „Záchrana vozidla z vody i vodáci, kteří využili silný proud Úslavy k tréninku," popsali video, které následně zveřejnili. 

„Hladiny řek vlivem deště začínají stoupat. Strážníci již zapáskovali cestu na náplavku ve Štruncových sadech, sama náplavka je již zaplavena vodou. Zhruba o 10 centimetrů se zvedla hladina Radbuzy na jezu v Doudlevcích. Voda stoupá také v oblasti Luční ulice, stále však zůstává v korytě,“ uvedla Městská policie Plzeň prostřednictvím svého Facebooku.

„Nepřetržitě hlídáme situaci v Plzni. Noc na neděli byla klidná, žádná řeka ani potok nevystoupaly z koryt, v okolí Radbuzy je možné už rušit některá omezení. Nicméně většina opatření platí i dál. Hrozit může zejména Úslava, a to už tradičně v Koterově. Nejvíc stav v následujících hodinách ovlivní srážky z Brd. Hlídat budeme dál i drobné toky a propustky, kde může dojít k lokálnímu zaplavení kvůli ucpání míst,“ informovalo město Plzeň.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením MP Plzeň

Štítky povodně, výstraha, varování před povodněmi, extrémní deště, záplavy, silný vítr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Beran

je to u Chrástu

Pondělí, 16. září 2024, 15:09Odpovědět

Martin Vild

Podívejte se do map a zjistěte si, kde teče Klabava a kde je Nová Huť!

Pondělí, 16. září 2024, 07:01Odpovědět

Zuzana Duzbabova

Dobrý den. Nová Huť je vesnice, část obce Dýšina v okrese Plzeň-město.

Pondělí, 16. září 2024, 08:17Odpovědět

Martin Vild

Dobrý den, jediné monitorovací místo Nová Huť je u Hrádku u Rokycan. Stačí otevřít web, kde se monitorují průtoky.

Pondělí, 16. září 2024, 09:02Odpovědět

Meteorologové rozšířili varování před povodněmi na část Plzeňského kraje, strážníci páskují cestu k náplavce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.