Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Samici výra velkého srazilo auto, s těžce zraněným křídlem nemohla dva týdny lovit

Vážně zraněnou samici výra velkého, kterou zranilo auto, našli dvě ženy v lokalitě nedaleko Kaceřova na severním Plzeňsku. Největší u nás žijící sova už byla značně vyhladovělá, protože nemohla delší dobu létat a zajišťovat si tak potravu. Bez lidské pomoci by zahynula.  

S největší pravděpodobností ji srazil automobil v silničním příkopu při lovu hrabošů či potkanů. „Ošklivá fraktura prstové části pravého křídla až k zápěstí měla za následek skutečnost, že výřice se musela na lokalitě bez možnosti letu a lovu potravy pohybovat minimálně dva týdny. Po zotavení a zlepšení velice špatného výživného stavu bude nutno výřici torzo křídla amputovat a pravděpodobně bude předána do trvalého chovu v zajetí,“ informoval o smutném případu šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Střet ptáků či zvěře s dopravními prostředky v tomto období není nic mimořádného. „Bohužel ptáky i savce k silnici přitahují znečištěné silniční příkopy plné zbytků potravy, hrabošů, potkanů a zvířat využívajících důsledků lidské nedbalosti a nezodpovědnosti. Za nimi se pak stahují právě dravci, sovy, čápi, šelmy či jiná zvěř,“ vysvětlil Makoň.  sraženého kalouse ušatého, káni lesní a lišku.

I přesto, že silniční provoz je teď hodně omezen, na počtu sražených zvířat se to nějak neprojevilo. Svědčí o tom na Plzeňsku sražený kalous ušatý, káně lesní nebo lišky, dále pak celá řada srnců, zajíců a dalších ptáků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky záchranná stanice živočichů, zraněné zvíře, zraněný pták, výr velký, Plzeňský kraj, Kaceřov, ptáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samici výra velkého srazilo auto, s těžce zraněným křídlem nemohla dva týdny lovit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.