Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Hrdina paralympiády přivezl do Tachova ukázat kompletní sadu medailí, Davida Kratochvíla vítaly davy lidí

Světový rekordman, mistr Evropy, mistr světa a nově i paralympijský šampion, který si z Paříže přivezl tři cenné kovy. To je neuvěřitelná jízda šestnáctiletého nevidomého plavce Davida Kratochvíla. Rodáka z Halže na Tachovsku přivítali už v pondělí sousedé a blízcí přátelé. Další větší oficiální akce se konala v úterý odpoledne v Tachově. Lidé se mohli se sportovcem vyfotit nebo si odnést autogram.

Fandili mu u televize i v místním kině. V Tachově olympiádu prožívaly s Davidem desítky lidí. Na úterý mu Tachováci také připravili velkolepé uvítání. Akce se konala na nádvoří tachovského zámku. Kromě autogramiády si mohli všichni připomenout slavné okamžiky skrze promítání záznamů ze závodu.

Hned jeho první závod mu vynesl zlato. Radost byla o to větší, že to byly jeho vůbec první paralympijské hry. „Úplně první slova, když jsem doplaval bylo: Dádo, jsi paralympijský vítěz. Já jsem si to v první chvíli neuvědomil. A pak to přišlo. Cože? Co? Já jsem fakt jako vyhrál? Když si to uvědomím, tak jsem získal všechny tři hlavní tituly: mistr světa, mistr Evropy a mistr paralympiády v 390 dnech. Takže to je super. Je to fakt skvělý a chci samozřejmě pokračovat dál v tom plavání. Je to můj koníček, můj sport, moje vášeň,“ uvedl David Kratochvílpodcastu Českého paralympijského týmu. Při zakončení her byl David vlajkonošem české výpravy.

David závodí ve třídě S11, která je určena pro sportovce s absolutní ztrátou zraku. O oči ho připravila v útlém dětství rakovina sítnice. Obrovskou oporou mu byli rodiče, kteří ho také přivedli ke sportu. První úspěch s plaváním měl už v devíti letech, kdy vybojoval první medaili. Aktuálně studuje na tachovském gymnáziu. David se mohl představit už na paralympiádě v Tokiu, ale nakonec přenechal svoje místo reprezentačnímu parťákovi Miroslavu Smrčkovi, pro něhož to byla poslední paralympiáda.

Čeští sportovci vybojovali na paralympiádě osm medailí. Jednu zlatou, čtyři stříbrné a tři bronzové. Vedle Kratochvíla se o ně postarali stolní tenista Jiří Suchánek, lukostřelci Šárka Pultar Musilová, David Drahonínský a Tereza Brandtlová a plavec Arnošt Petráček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová, Bohumír Kráčmar, Matouš Horáček

Štítky paralympiáda, plavec, David Kratochvíl, Paříž, medaile, medailová sada, Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrdina paralympiády přivezl do Tachova ukázat kompletní sadu medailí, Davida Kratochvíla vítaly davy lidí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.