Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Svého času oblíbená restaurace mizí před očima, nahradí ji multifunkční komplex se zelení

Těžká technika demoluje bývalou restauraci Bohemka v centru Plzně. Objekt ze 60. let 20. století nahradí multifunkční komplex s byty, kancelářskými prostory a obchody. Projekt počítá i se zelení ve vnitroblocích a na střechách. Velká otázka se vznášela nad osudem obří mozaiky akademického malíře Jiřího Kovaříka. Dílo Džungle bylo ze 160 tisíc dílků a šlo o největší mozaiku ve městě. Architekti ji chtějí alespoň z části zachovat.

Někteří jásají, že jde objekt k zemi a jiní s nostalgií vzpomínají na diskotéky nebo návštěvu kdysi vyhlášené restaurace. „Za totáče tam byly diskotéky a velice dobře tam vařili a bylo to hogofogo,“ vzpomínal například Zbyněk R. „Není mi toho nějak zvlášť líto. Bourání a stavby jsou v historii světa normální. Jen mám obavy, aby skutečně došlo k tomu, co se slibuje postavit a nezůstala tady opět jen “díra” jako po Inwestu,“ doplnila Sabina V.

Vizualizace: architektonický ateliér PRO STORY s.r.o

Kdysi vyhlášený podnik na Anglickém nábřeží nahradí moderní komplex s menšími obchody, kancelářemi a byty. Samotná stavba začne v první polovině příštího roku, hotovo by mělo být ve druhé půli roku 2027.

Nový městský blok od počátku počítá se zelení, a to nejen ve vnitroblocích, ale také na střechách. „V návrhu tak najdete zelené střechy se stromy, které obohacují střešní krajinu i dva vnitroblokové zálivy. Projekt vytváří novou ulici, která spojí prostor U Znovu s Anglickým nábřežím. Dům má navržena dvě zvýšená atria, která budou v budoucnu sloužit obyvatelům domu. Tento prostor se důmyslně nachází nad parkovacím domem a plní tak funkci dopravní i pobytovou a relaxační. Při výsadbě zeleně ve venkovních atrií bude kladen velký důraz na kvalitní výsadbu, kterou bude tvořit intenzivní zeleň podporována zavlažovacím systémem. Ten bude využívat zásobníky dešťové vody umístěné pod budovou,“ uvádí autoři projektu.

Mozaika v celé své původní kráse, zdroj: Státní oblastní archiv v Plzni, krizkyavetrelci.plzne.cz

Interiéru vévodila obrovská mozaika, která zdobila stěnu nad hlavním schodištěm. Vytvořil ji v roce 1967 Jiří Kovařík. Dílo Džungle bylo ze štípaného smaltovaného skla. „Jde o největší dílo tohoto druhu v Plzni a i nejrozměrnější dílo Jiřího Kovaříka. Mozaika má více než 45 metrů čtvrtečních a odhadem je sestavena ze 160 tisíc dílků. Vyobrazuje exotické ptactvo, opice a divoké šelmy. V roce 1994 byla bohužel z více než poloviny zazděna a tak je vidět pouze její vrchní část,“ popisuje web Křížky a vetřelci.

Později byla mozaika z velké části zazděna, autor: Jaroslav Hausner, Daniel Jahn/krizkyavetrelci.plzne.cz

Podle zjištění deníku Právo se podaří z mozaiky zachovat alespoň nějaké části. „Dva fragmenty, jeden s opicí, druhý s ptákem, každý bude mít plochu kolem čtverečního metru,“ řekl Právu architekt Patrik Novák ze společnosti BC Real, která je manažerem projektu. Části mozaiky museli vyříznout i s podkladovou stěnou. Zachovat celé dílo podle architekta nebylo možné, jelikož se jednotlivé dílky po sejmutí doslova rozpadaly pod rukama a žádná jiná varianta se také neosvědčila.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova, Vizualizace: architektonický ateliér PRO STORY s.r.o

Štítky restaurace Bohemia, demolice, centrum Plzně, historie, mozaika, Džungle, výstavba bytů, multifunkční komplex

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svého času oblíbená restaurace mizí před očima, nahradí ji multifunkční komplex se zelení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.