Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Asociace ředitelů ZŠ: Zabránit útokům v základních školách se stoprocentně nedá

Zabránit útokům v základní škole se stoprocentně nedá. Do školy přijde každý den příliš velké množství lidí na to, aby bylo možné je zkontrolovat, zda u sebe nemají zbraň, řekl prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc. Podle něj lze mít opatření v podobě dohledu či například kamerového systému. Je však náročné vybalancovat zajištění bezpečnosti a zároveň zpřístupnění školy například rodičům a místní komunitě. Dnes na základní škole v Domažlicích jedna z žákyň údajně zaútočila nožem na své spolužáky. Podezřelou policie záhy zadržela.

„Samozřejmě je to politováníhodná událost, která by se stávat neměla. Osobně si myslím, že zabránit se tomu nedá. Ve škole je příliš velké množství lidí, kteří projdou do školy, aniž by bylo možné je nějakým způsobem zkontrolovat, jestli mají u sebe nůž a podobně. Pokud se žák rozhodne k podobnému jednorázovému činu, nedá se to moc řešit předem," uvedl prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc. Dodal, že pokud se vyskytují určité dlouhodobější tendence a o problému se ví, tak se tím může zabývat například školní psycholog.

Základní školy podle Zajíce přijímají standardní opatření například v podobě pedagogů, kteří vykonávají dohled v době přestávek a poté ve vyučovacích hodinách tuto roli zastává učitel. Podotkl, že stoprocentně se ale incidentům zabránit nedá.

Policisté zasahovali na základní škole v Domažlicích, kde měla jedna ze školaček zaútočit nožem na své spolužáky. Zdravotníci ošetřili dvě děti. Obě jsou mimo ohrožení života. Podezřelou dívku policie okamžitě zadržela. Ve městě zasedal i krizový...

 

Po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy loni v prosinci základní školy nepřijaly podle Zajíce žádná specifická opatření. „Základní školy řeší tematiku bezpečnosti delší dobu. Snažíme se zajistit bezpečný perimetr v rámci školy, aby se do ní nedostaly nepovolané osoby. Také se snažíme se zajišťovat dohledy u vstupu nebo v průběhu vyučování. Některé školy dokonce používají elektronická média jako kamery a další věci na kontrolu stavu ve škole," popsal.

Některé školy podle Zajíce i zpřísňují svá pravidla pro pohyb osob ve škole, avšak nelze ze škol dělat uzavřené pevnosti. „Není to jednoduché vyladit. Proti sobě jsou tam dvě tendence. Jedna, která má zajistit bezpečnost žáků a učitelů a druhá, kdy by škola měla být přístupná rodičům a místní komunitě," dodal.

V posledních 20 letech se na českých školách útočilo nožem devětkrát. Loňský rok v lednu na základní škole v České Třebové zranil jeden žák druhého nožem. Zranění nebylo vážné, chlapec byl po ošetření propuštěn z nemocnice. Případem se začala zabývat policie, výsledky vyšetřování nejsou známé. V prosinci téhož roku v jedné z třebíčských středních škol zaútočil šestnáctiletý žák nožem na pracovnici školy a lehce ji zranil. Mladíka policie zajistila, nikomu dalšímu se nic nestalo. Útok žáka prověřovala policie jako pokus o vraždu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky útoky na školách, napadení na školách, útok na škole, základní škola, problémy na základních školách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Asociace ředitelů ZŠ: Zabránit útokům v základních školách se stoprocentně nedá  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.