Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Nástup do školy není levná záležitost, sociálně slabším rodinám pomohlo město s nákupem pomůcek

Začátek školního roku je pro rodiče prvňáčků velká událost. Jsou ale rodiny, které si nemohou dovolit nákup nových pomůcek. Podle průzkumu vycházela letos výbava pro prvňáka na 3 189 korun. Stouply ceny sešitů, psacích per i třeba lepidel. Město proto srze Odbor sociálních služeb zajistilo školní výbavu pro plzeňské děti ze sociálně znevýhodněných rodin, které bydlí nebo navštěvují základní školy na území Plzně.

V Plzni už přes deset let funguje projekt Přímá podpora sociálně potřebných rodin s dětmi – žáky základních škol. „Vybavujeme především prvňáčky z rodin, které potřebují pomoci. Může jít například o děti samoživitelů či o školáky z rodin s více dětmi, které mají problémy sehnat dostatek financí na nákup školních potřeb. Nechceme, aby si rodiče brali půjčky, které by pak mohli mít problém splácet. Díky naší pomoci mohou děti z rodin, které se ocitly v ekonomické nouzi, mít kvalitní školní výbavu, podobnou, jakou mají jejich vrstevníci. Necítí se tak hned od samého začátku ve škole stigmatizováni,“ vysvětlila vedoucí oddělení Pomáhající Plzeň Odboru sociálních služeb Lucie Hovorková.

Podpora směřovala do plzeňských rodin, s jejichž vytipováním pomohly městské obvody a neziskové organizace, které s rodinami, jímž hrozí sociální vyloučení, dlouhodobě pracují.

„Školní potřeby od nás letos na konci prázdnin dostalo více než 300 dětí. Již druhým rokem se v rámci projektu zaměřujeme i na děti navštěvující zařízení předškolní výchovy, těch se v letošním roce do projektu zapojilo celkem 26,“ upřesnil radní města Jiří Šrámek (ANO), do jehož gesce mimo jiné spadá i oblast sociálních věcí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky podpora sociálně slabých rodin, nákup školních pomůcek, cena školních pomůcek, výbava do školy, sociální podpora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Napříště bude vzdělání jen por majetné. Pro žákyni druhé třídy musela dcera zakoupit knížky za 1600 korun. Pak škola požaduje zakoupení další knížky za více než 300 korun.

Středa, 4. září 2024, 08:07Odpovědět

Nástup do školy není levná záležitost, sociálně slabším rodinám pomohlo město s nákupem pomůcek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.