Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

V létě koupání a v zimě klouzání. Děti z mateřinky v Ruské ulici mají k dispozici vlastní unikátní biotop

Vlastním biotopem a koupacím jezírkem se může pochlubit 25. mateřská škola v Ruské ulici v Plzni na Slovanech. Zároveň je se jedná o první jezírko tohoto typu v Plzeňském kraji. S projektem začali už v roce 2011, tehdy ale nebyla úroveň technologie na takové úrovni, aby byla voda v jezírku stále v dobré kvalitě.

„S projektem jsme začali již v roce 2011 v rámci programu s názvem Živá voda. Ten byl zaměřený na celkovou rekonstrukci školní zahrady. Za pomoci grantu od vodárny Veolia a fondu Zelený poklad se podařilo koupací brouzdaliště a čistící jezírko s filtrací vybudovat,“ popisuje začátky projektu ředitelka školky Hana Steinbachová.

Cesta k funkčnímu jezírku nebyla jednoduchá. V době vzniku nebyla technologie na takové úrovni, aby bylo možné jezírko udržet v kvalitě odpovídající ke koupání dětí. Jezírko se na podzim zanášelo spadanými listy z okolních stromů a postupně se stalo pouhým vodním prvkem. 

„Velmi mě těší, že se tým pedagogů nevzdal a v roce 2017 se rozhodl původní plán osvěžování ve školním jezírku obnovit. Vzniklo tak první jezírko tohoto typu v Plzeňském kraji,“ zdůraznil starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS). Školce se podařilo díky několika úspěšně podaným projektům jezírko nejprve vyčistit a posléze vyměnit čerpadla a pořídit nádrže na dešťovou vodu.

Školka se snaží zapojit i rodiče. „Dvakrát ročně mateřská škola pořádá také brigádu rodičů a dětí s názvem Oživlá zahrada. Zahradnictví Červenka nám poskytuje rostlinný materiál, zeminu, mulčovací kůru a s pomocí jeho zaměstnanců, zaměstnanců školy a rodičů udržujeme zahradu v současném stavu. Hasiči nám někdy pomáhají s dodávkou vody,“ uvedla ředitelka.

25. mateřská škola se zaměřuje na ekologii, environmentální výchovu a péči o životní prostředí, které pak děti využijí i v budoucnu. „Je skvělé, že se myšlenku vlastního biotopu na školní zahradě podařilo dotáhnout do zdárného konce. Všem zúčastněným tleskám a dětem přeji, ať si jezírko co nejvíce užijí, v létě ke koupání a v zimě zase ke klouzání nebo bruslení,“ přeje si místostarostka Slovan Eva Trůková (ODS).

Ohodnoť článek

Foto Se svolením MO Plzeň 2

Štítky mateřská škola, 25. MŠ, koupací jezírko, biotop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V létě koupání a v zimě klouzání. Děti z mateřinky v Ruské ulici mají k dispozici vlastní unikátní biotop  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.