Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Kolem domu se procházela želva nádherná, skončila v útulku. Nepůvodní plaz představuje pro přírodu riziko

Během léta rostou počty nalezených želv na území Plzně. Někdy jde o suchozemské druhy, jindy o invazivní želvu nádhernou, kterou nezodpovědní majitelé vypustili do volné přírody. Tato želví nájezdnice dokáže zničit celé populace malých ryb a obojživelníků. V přírodě dokáže přežít dlouhé roky. Nalezená zvířata vozí strážníci do útulku, kde pro ně postavili i speciální zázemí.

„Na tísňové lince jsme byli kontaktováni oznamovatelkou, která našla při procházce želvu v blízkosti svého bydliště. V okolí se nikdo nenacházel a majitel se k želvě nehlásil. Želvu nádhernou, samečka odhadovaného stáří pěti let, jsme si od oznamovatelky převzali a převezli k nám do útulku, kde vyčká na svého majitele, nebo na nový domov,“ uvedla mluvčí plzeňských strážníků Tereza Schliková.

Želva nádherná je sladkovodní plaz původem z Jižní Ameriky. V Evropě se považuje za invazní druh a představuje pro tuzemský vodní ekosystém významné ohrožení. Mohou nejen přenášet nemoci, ale také decimují populace malých ryb či obojživelníků. Nepohrdnou však ani vejci nebo mláďaty vodních ptáků. V zimním období želva hibernuje, a to buď na souši nebo vodě i pod ledem.

Sami strážníci na svých sociálních sítích přiznávají, že je tu poněkud “přeželvováno“. I proto vznikl v útulku nový pavilon pro odchycené papoušky, králíky, morčata i želvy. Pro ně tam mají i malý rybníček.

Želvy nádherné jsou jedním z problematických invazních druhů, které se u nás vyskytují. Jejich majitelé si je mnohdy pořídili, aniž by si uvědomovali, že toto dlouhověké zvíře je poměrně náročné na chov. Situaci se rozhodli vyřešit tím nejhorším možným způsobem a želvy vypustili ven.

„Dnes jsou želvy nádherné úplně všude. Jsou na Košuteckém jezírku, na Radbuze, v Boleváku a celé rybniční kaskádě. Ročně je těch nalezených želv kolem dvacítky, což je jen zlomek. Chytit je není snadné. Tato želva dokáže i v malé vodní ploše zlikvidovat místní populaci obojživelníků. V naší přírodě přežívají několik let, možná i desítky let. Tento problém tu evidujeme už dlouhé roky,“ popsal před nedávnem Plzeňské Drbně šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

„U želv je problém i v tom, že když je majitel vypustí ven, tak ony dokážou přezimovat. Jamile se oteplí a lidé je potkají, tak je vezmou a přinesou do útulků,“ sdělil již dříve vedoucí útulku Petr Kokoška.

Od roku 2022 platí v Česku nová pravidla pro invazní nepůvodní rostliny a živočichy z unijního seznamu. Lidé tyto druhy nesmí vypouštět, vysazovat, dovážet, převážet, uvádět na trh, ale i chovat nebo pěstovat na území EU.  Za porušení podmínek chovu hrozí pokuta ve výši 100 000 korun. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením MP Plzeň

Štítky želva nádherná, invazní druh, nepůvodní druh, odchyt exotických zvířat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolem domu se procházela želva nádherná, skončila v útulku. Nepůvodní plaz představuje pro přírodu riziko  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.