Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

VIDEO: Byt obsadily desítky netopýrů, odchytávali je strážníci s podběráky

Překvapení v podobě hejna netopýrů čekalo na obyvatele bytu v Plzni na Borech. Na pomoc jim přispěchali strážníci. Západočeská metropole je vyhlášeným centrem netopýrů a na jejich výskyt odborníci pravidelně upozorňují. Lidem radí, aby pořídili do oken síta proti hmyzu a nenechávali otevřené ani ventilačky na osvětlených chodbách a společných prostorách. Přesto každý rok dochází k podobným odchytovým akcím.

„Naši strážníci navštívili Batmanův pokojíček, Alespoň to tak na první pohled působilo, neboť pokoj v bytě na Borech obsadilo hejno netopýrů. Majitelé si na pomoc zavolali naše superhrdiny. Ti za pomocí podběráků zhruba dvacet letců pochytali a vypustili z okna zpět do volné přírody,“ uvedli strážníci na svých sociálních sítích.

Odborníci před výskytem netopýrů pravidelně varují. Nejkritičtějším dobou je období netopýřích záletů, které se každoročně opakuje od poloviny srpna do poloviny září. Podle ochranářů mohou být invaze velmi intenzivní, netopýří návštěva může čítat i přes 100 jedinců.

„Zalétne-li vám do bytu netopýr, zhasněte, otevřete okno dokořán a opusťte místnost, aby netopýr nebyl ve stresu a měl možnost v klidu odletět. V případě, že byste se jali netopýra odchytávat, určitě se o to nepokoušejte holýma rukama a obalte si ruku hadrem. Netopýr se v ohrožení, pokud ho držíte, může bránit zuby. Na druhou stranu je velmi křehký, nesmíte ho držet silou,“ radí například Český svaz ochránců přírody.

Riziko nakažení člověka netopýří vzteklinou je nízké a v ČR dlouhé roky nebyl takový případ potvrzen. Na konci letošního července ale netopýr na Ostravsku pokousal člověka. Následné laboratorní vyšetření potvrdilo vir vztekliny.  V Česku byla vzteklina u netopýra včetně letošního případu diagnostikována šestkrát.  

Na netopýří problém v Plzni upozorňují experti ze záchranné stanice živočichů už 30 let, ale lidé jsou stále nepoučitelní. „Doporučujeme do oken osadit síta proti hmyzu. Rovněž nenechávat otevřená okna na osvětlených chodbách a společných prostorách. Nenechávejte ani otevřené ventilačky při odjezdu na dovolenou či víkend,“ upozorňuje šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Nejvíce ohroženými lokalitami jsou v Plzni Mikulášské náměstí, Chodské náměstí, Borský park, Slovany, Bory a také část Doubravky, Bolevce, Lochotína, Košutky i Skvrňan. Velmi obíbená je pro netopýry Purkyňova ulice a několikrát se usídlili v Hotelu Slovan ve Smetanových sadech nebo v prostorách polikliniky na Denisově nábřeží.

„Je úplně jedno, jestli se jedná o činžovní či panelový dům, společnou chodbu anebo garsonku. Prostě svítíte, koukáte na televizi a máte otevřená okna dokořán, je velmi pravděpodobné, že se k vám zalétnou podívat netopýři. V 99 procentech se jedná o jedny z našich nejmenších netopýrů, a to o netopýry hvízdavé. Právě pro ně je Plzeň na čtyřech řekách a s osvětlenými parky, zelení i vodními prvky doslova tahovým strategickým uzlem,“ informoval už dříve Makoň. Do Plzně se v tomto období slétají stovky až tisíce netopýrů hvízdavých.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením MP Plzeň

Štítky netopýří v bytě, invaze netopýrů, odchyt netopýrů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Byt obsadily desítky netopýrů, odchytávali je strážníci s podběráky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.