Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Kvalita vody na koupání se místy zhoršila, třeba v Babylonu

V některých venkovních koupalištích v Plzeňském kraji se v poslední době zhoršila kvalita vody. Podle hygieniků je kvůli zvýšenému množství sinic a chlorofylu ke koupání nevhodná voda v rybníku Babylon na Domažlicku. Zhoršenou jakost v mikrobiologických hodnotách zjistili také například v koupalištích v obcích Žihobce a Strážov na Klatovsku a kvůli sinicím na přehradě Hracholusky. Na těchto lokalitách nedoporučují koupání malým dětem, těhotným ženám, alergikům nebo lidem s oslabenou imunitou, informují hygienici na svých stránkách.

Podle hydrobiologa Jindřicha Durase, který rovněž dlouhodobě sleduje kvalitu vody na Hracholuskách a na plzeňských rybnících, v této části roku sinicové vodní květy houstnou. „Dobře to jde pozorovat na Hracholuskách, kde v horních částech je sinic už poměrně hodně a koupání tam zdaleka není ideální. Slušné poměry jsou ale na přehradě v dolní části, zejména u hráze, kde přetrvává průhlednost 2,5 metru a sinic není tak velké množství, abychom si museli dělat obavy," uvedl Duras. Voda má v přehradě teplotu kolem 25 stupňů

Ještě teplejší vodu mají bolevecké rybníky v Plzni. „Velký bolevecký rybník si pohoršil, průhlednost klesla na 2,5 metru a ve vodním sloupci lze rozlišit velmi drobné vločky až mikrovločky sinic. V některých místech je vítr dokáže nahnat a zahustit, což je zejména v oblasti hráze. Na většině rybníka je ale přítomnost sinic téměř nepozorovatelná a celkově jsme stále hluboko pod hygienickými limity," konstatoval Duras. Vodní rostliny na Boleveckém rybníku správci průběžně kosí vyžínací lodí.

Stálicí v kvalitě vody je Kamenný rybník v průhlednosti 2,1 metru a bez sinic, Senecký rybník má průhlednost 1,4 metru a plavci tam musí dávat pozor na přítomnost vodních rostlin. Je to zejména růžkatec, který vytváří hrubé, lehce škrábající listy a zaplavat do něj není příjemné," popsal hydrobiolog. Třemošenský rybník má podle něj hnědě zakalenou, ale stále dobrý standard ke koupání, Šídlovský rybník má metrovou průhlednost vody a velmi nízké množství sinic, které nemusí nikoho znepokojovat. Na jezírku Košutka se letos drží vysoká průhlednost vody, nyní 1,9 metru.

Dobrou kvalitu vody si stále drží například koupaliště v Rokycanech, v Anníně, biotopy v Dobřanech a Blovicích nebo lom ve Starém Klíčově, uvedli hygienici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kvalita vody, čistota vody, koupání, hydrobiolog, Hracholusky, Babylon, Žihobce, Strážov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody na koupání se místy zhoršila, třeba v Babylonu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.