Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Do boje s rozsáhlým požárem u Athén vyrazili i plzeňští hasiči, budou tam deset dní

Celkem 64 hasičů, sedm záchranářů a tři technici vyrazili v úterý z Podivína na Břeclavsku směrem do Řecka, aby pomohli s hašením rozsáhlých lesních požárů. Mezi nimi jsou i příslušníci z Plzeňského kraje. Plameny se už nebezpečně přibližují k hlavnímu městu. S ohněm bojují v těžko přístupném terénu stovky hasičů. Vodu shazuje 17 letadel a 18 vrtulníků.

„Z HZS Plzeňského kraje bylo vysláno 11 příslušníků jako jeden ze tří segmentů k hašení požárů v Řecku. Hasiči odjížděli ze stanice Košutka v pět hodin ráno,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Na místo srazu jeli osobními vozy, pak si převzali techniku a v konvoji 31 technických vozidel a devíti cisteren vyrazili směrem k Athénám.

„Do Řecka jedou speciálně vyškolení hasiči na lesní požáry takzvaný Lesar team. Navíc většina z nich již ví, do čeho jde, protože v Řecku pomáhali v minulých letech,“ prozradili mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. Zásahy u lesních požárů patří mezi ty nejnáročnější. Zpravidla k nim dochází v těžce přístupném terénu, kam se technika obtížně dostává. Navíc se oheň v lese dokáže velmi rychle rozptýlit a bývá nevyzpytatelný, jelikož se může šířit i pod zemí. Hasiči se proto musí vybavit pro náročný pochod a dlouhodobý zásah. Současný tým bude na místě působit deset dní, poté jej vystřídá druhý.

Likvidovat požáry pomáhali čeští hasiči na začátku srpna také v Severní Makedonii a v červenci v Bulharsku. V Řecku, konkrétně na jeho severovýchodě, pomáhali hasit požár i před rokem.

Současný požár se nebezpečně přiblížil hlavnímu řeckému městu. Na místě je přes 700 hasičů a dnes do akce zapojili i vrtulníky a letadla. Dosud bylo nutné evakuovat 45 osad, obcí a čtvrtí včetně několika nemocnic. Mezi posledními evakuovanými oblastmi je čtvrť města Nea Makri, které leží u moře. Požáry mají už první oběť, ve městě Chalandri, jež bylo částečně evakuované, našli ohořelé tělo ženy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením HZS ČR a HZS Plzeňského kraje

Štítky lesní požáry, rozsáhlé požáry, požáry v Řecku, mezistání pomoc, hasiči z Plzeňského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do boje s rozsáhlým požárem u Athén vyrazili i plzeňští hasiči, budou tam deset dní  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.